Hogyan kell a macska bundáját ápolni, fésülni?

5

A hosszú szőrű macskák nem képesek saját bundájuk rendben tartására. Íme néhány tipp, amelyek segítenek a gazdiknak.

A macska és a bundája

A macska kényeskedő állat! A kóbor macskák és sok rövidszőrű macska úgy éli le életét, hogy senki sem ápolja bundájukat, mégis majdnem mindig tökéletesen festenek, mivel olyan hatékonyan tudják saját magukat karbantartani. Sok hosszúszőrű macskának azonban szüksége van a mindennapi ápolásra.

szurke-cica-kepek
Hogyan ápoljuk a macska bundáját?

 

Mikor ápoljuk a macskák bundáját?

Ez nem azt jelenti, hogy a rövidszőrű macskákat nem kell kikefélni, de elég hetente egyszer-kétszer. Ilyenkor megnézhetjük, hogy vannak-e bolhái, és eltávolíthatjuk a kihullott szőrt. A kefélés azt is eredményezheti, hogy macskáink kevesebb szőrt nyelnek le, így nincs ami problémát okozhat a belekben.

cica-kepek-szorhullas

A hosszúszőrű macskákat három kategóriába lehet sorolni: a dúsbundájú északi hosszúszőrűek, mint a maine coon és a norvég erdei macska, a vékonyabb bundájú angóra, balinéz, szomáliai macskák és a modern perzsák.  Az első két csoportban szereplő macskák természetes bundája nem igényel annyi figyelmet, mint az utóbbiba tartozó cicáké. A perzsáknál a tenyésztés annyira megváltoztatta a bundát, hogy naponta ki kell fésülni és kefélni, egyébként összecsomósodik. Az ilyen macska borzasztó látványt nyújt, mivel még járni is alig tud, s a nemezzé összecsomósodott szőr húzza a bőrét, valamint képtelen arra, hogy kóbor életmódot folytasson.

 

cica-kepek-apolas

A perzsákat és a hosszúszőrű fajtákat már érdemes kölyökkorban hozzászoktatni ahhoz, hogy szőrüket gyengéden fésülik és kefélik, hogy később se váljanak az emberi ápoláskor idegessé. Szerencsére a legtöbb perzsa nyugodt és élvezi a rá fordított figyelmet. A csomókat ritka fogú fésűvel bogozzuk ki, vagy kézzel szedjük szét. Ha a macskák bundája nagyon csomóssá vált, keressük fel állatorvosunkat, vagy egy állatkozmetikust.

A lapos pofájú macskák görbe könnycsatornái nem tudnak megfelelően kiürülni, ezért könnyeznek és a szőrük összeragad. Ezt vattával óvatosan le kell mosni anélkül, hogy a szemükhöz érnénk.

A hosszúszőrű macskák régen nem küszködnek olyan gondokkal, mint a modern perzsák. Például a tradicionális angórák minden tavasszal levedlenek. Ugyanakkor az összes hosszúszőrű macskának a szőre a végbelénél összeragadhat, meleg időben ezeket a csomókat ellephetik a döglegyek. Ezt a szőr a levágásával el lehet kerülni.

Részlet Roger Tabor Kedvencünk, a macska, 100 lépésben című könyvéből. Bővebben a könyvről itt olvashatsz!

értékelés