Madaras tudnivalók: röpde készítése házilag
Ajánljuk írásunkat mindazoknak, akik szeretnének papagájuknak, kanárijuknak vagy más madaruknak a szokásos méretűnél nagyobb lakhelyet adni. 

Teret a szárnyas házicsodáknak!
ropde
A kalitka kicsi, a röpde drága

Ajánljuk írásunkat mindazoknak, akik szeretnének papagájuknak, kanárijuknak vagy más madaruknak a szokásos méretűnél nagyobb lakhelyet adni.

Valószínűleg sokan jártak már úgy, hogy a díszállat-kereskedésben kiválasztottak egy gyönyörű papagájt, de amikor a madár leendő otthonára gondolva a kalitkakínálatot mustrálták, szomorúan tapasztalták, hogy azok vagy annyira kicsik, hogy a madár nem érezné jól magát bennük, vagy egy bizonyos méret felett már szinte megfizethetetlenek.

Miklós - aki maga is nagy barátja a hobbiszárnyasoknak - ebbe sehogy sem tudott beletörődni. Időt és fáradságot nem kímélve kialakította saját kalitkakészítési technológiáját, így kevesebb ráfordítással tágasabb, kényelmesebb madárotthonokat tud építeni. A tollas kedvencek pedig boldogok, hiszen nem egy picike börtöncellában töltik napjaikat.

Az első házi röpdét 2003-ban készítette kissándor papagája részére. Némi utánajárás után sikerült beszereznie a megfelelő anyagokat, eszközöket és kifejlesztette azt a technológiát, melynek segítségével egyszerű, praktikus, ugyanakkor az esztétikai kívánalmaknak is megfelelő kalitkákat tud összeállítani. Az első röpdék a baráti körben leltek gazdára, és még ma is kiválóan funkcionálnak.

A fiatal kalitkaépítő mester önzetlenségét bizonyítja, hogy szívesen ad tanácsot bárkinek, aki kedvet érez a barkácsoláshoz és rendelkezik a szükséges eszközökkel. Természetesen nem árt, ha van egy kis műhelyünk, hiszen helyigényes tevékenységről van szó. Ha mindez megvan, már "csak" kitartásra és ügyességre van szükség.

Természetesen a kalitkaépítés előtt célszerű alaposan tájékozódni, pontosan mire van igénye a kiválasztott madárfajtának (szélesebb vagy inkább magasabb típusú élettérre). A méret megválasztásánál az sem mellékes szempont, hogy a kalitkának be kell férnie az ajtón vagy ablakon!

Miklós a falra szerelhető röpdére esküszik. Ezt a megoldást azért javasolja, mert a legtöbb madár természetéből fakadóan szeret minél magasabban tartózkodni. Az állványos megoldás a kedvezőtlen helykihasználás miatt nem minden otthonban praktikus, ennek ellenére ilyen is készíthető, akár kerekekkel felszerelt változatban is. Ezeknek a röpdéknek további előnye, hogy nemcsak a lakásban, de a házon kívül, kertben is elhelyezhetők.

Hogyan képzeljünk hát el egy ilyen egyedi gyártású kalitot?

Négyzetrácsos hálóval bevont, téglatest alakú fémváz, alul az "alom" könnyű eltávolítását biztosító, egyszerűen kihúzható fa vagy alumínium tálcával. A tálca körül körkörösen védőlap kerül felszerelésre (így az eleség és homok "házon belül" marad). A kalitka ajtaja igény szerinti méretben és elhelyezésben kerül kialakításra. A mester természetesen vállalja, hogy az építményt házhoz viszi és fel is szereli a kiválasztott falra.

Egy 100x60 cm alapterületű, 100 cm magas, ezüstzöldre festett (szinterezett) röpde ára (kiegészítők és állvány nélkül) 47 508 Ft.

Aki a fentiek alapján kedvet kapna a röpdeépítésre vagy -építtetésre, elérheti Miklóst az info@kontoforte.hu e-mail címen, vagy a (20) 413-5249-es telefonszámon.

értékelés