- -
Milyen a császárpingvin (Aptenodytes forsteri)?
A császárpingvin (Aptenodytes forsteri) a napjainkban élő legnagyobb pingvinféle. Imerjük hát meg közelebbről!

Általános tudnivalók

Faj: Madár

Táplálék: Húsevő

Átlagos életkor a vadonban: 15 - 20 év

Méret: 115 cm

Súly: 40 kg

Csoport neve: kolónia

 

 

Aptenodytes-forsteri

 



Egy átlagos méretű császárpingvin eléri a 115 cm magasságot. Ezek a repülésre képtelen madarak az Antarktisz jegén, és az azt körülvevő fagyos vizekben élnek. A fiziológiai alkalmazkodás és társaikkal való együttműködés segíti a pingvineket abban, hogy leküzdjék a kegyetlen időjárás nehézségeit, ahol a szél hőmérséklete elérheti a -60°C-t is.

Szorosan összebújnak, hogy védekezzenek a szél ellen és a hő megőrzése érdekében. Az egyedek felváltva kerülnek be a csoport széltől védett és viszonylag meleg belsejébe. Amikor egy pingvin egy kicsit átmelegedett, kimegy a kör szélére, hogy más egyedek is élvezhessék a védelmet a fagyos körülményekkel szemben.

 

 


 



A császárpingvinek a nyílt jégtáblákon töltik a telet - még a tojásaikat is télen költik ki. A tojó egyetlen tojást rak le, és azonnal otthagyja. Aztán elindul egy két hónapig tartó táplálék-szerzési útra! A jégtáblák méretétől függően, a tojók kb. 80 kilométert tesznek meg, amíg eljutnak az óceánig, ahol halakkal, tintahallal, és krillekkel táplálkoznak. A császárpingvinek 565 méter mélyre képesek lemerülni - minden más madárnál mélyebbre - és több mint 20 percig bírnak a víz alatt maradni.

Az új tojást a hím császárpingvin tartja melegen, de nem kotlik rajta, mint más madarak. A hímek a tojást a lábukon lévő költőerszénynek nevezett, tollal borított bőrredőbe burkolják, és úgy egyensúlyozzák. Ezalatt a két hónapig tartó gyermekfelügyelet alatt a hímek nem esznek semmit, miközben a dél-sarki kegyetlen időjárásnak vannak kitéve.

 

 


 



Amikor a nőstények visszatérnek a fészkelőhelyükre, rengeteg élelmet hoznak a pocakjukban, amit visszaöklendeznek az újszülött fiókának. Miután teljesítették feladatukat, a hímek is elmennek élelmet szerezni maguknak.

Az anyák gondoskodnak a kicsinyeikről, a saját költőerszényükben óvják, és melegen tartják őket. Enélkül a védőburok nélkül néhány perc alatt elpusztulnának. Decemberben, a dél-sarki nyár elején, a jégtáblák olvadni kezdenek, és a fészkelőhely közelében megjelenik a nyílt tenger, éppen amikor a fiatal császárpingvinek készen állnak az úszásra, és az önálló halászatra.

értékelés