-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
Szállodai recepciós állás
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
takarító
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Adminisztrációs diákmunka
2024. 12. 02
-
Áruátvételi Munkatárs | Debrecen
2024. 12. 02
-
Autószerelő, gépszerelő
2024. 12. 02
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A liliomfélék családjába tartozó növényekkel
A hagyma, póréhagyma (vagy zöldhagyma), metélőhagyma, és a fokhagyma mind a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartoznak. Ez egy olyan növénycsoport, amelyet igen magas kéntartalom jellemez. Ezen növények kéntartalma a rágás következtében, hidrolízis által tioszulfináttá alakul. A tioszulfinát különböző diszulfidekre bomlik, beleértve a dipropenil diszulfidet. Ezek a diszulfidek olyan oxidáló szerek, amelyek hemolízist (sejthártya megrepedése) okoznak a vörösvértestekben, ami aztán vérszegénységhez vezet. Bizonyos esetekben a hagyma irritációt okoz a szájban, nyelőcsőben, begyben, és ritkán, de akár fekélyt is okozhat, bár ezt inkább emlősöknél figyelték meg.
Laktózzal
Az emlősök tejet termelnek a kicsinyeiknek. Ezzel ellentétben a madarak csak „begytejet" termelnek, amely tulajdonképpen a szülő begyének a belső bevonata, nem kifejezetten tej. Mivel a madarak nem emlősök, természetes környezetükben nem juthatnak hozzá tejhez. Éppen ezért a madarak nem rendelkeznek olyan enzimekkel, amelyek felbontják a laktózt vagy a tejcukrot. Ha egy madár laktózt eszik, általában érintetlenül átmegy a emésztőrendszerén. A legtöbb madárorvos szerint a laktóz kis mennyiségben nem ártalmas a madár szervezetére. Túl sok laktóz viszont hasmenést okozhat. A joghurt és a sajt biztonságosnak számít, ugyanis nem tartalmaz laktózt. Bármilyen más tejterméket csak takarékosan adjunk a madárnak, persze az a legideálisabb, ha egyáltalán nem adunk.
Csokoládéval
A madarak másképpen emésztik meg a csokoládét mint a többi állat. Emésztés közben egy teobromin nevű melléktermék keletkezik, amely rendkívül mérgező a madarak számára. A Baker's csokoládé és a keserű csoki a legmérgezőbb, de a tejcsokoládé is halálosan tilos étel a díszmadaraknak!
Avokádóval
Bizonyos fajta avokádók mérgezőek a madarak számára. Úgy gondolják, hogy a héja és a magja a legveszélyesebb, de az avokádó semmilyen része sem a ajánlott madaraknak. Bár elég valószínűtlen, hogy a madár elpusztul tőle, mégis, a biztonság kedvéért ne etessünk semmilyen madarat avokádóval!
A fenti lista távolról sem terjed ki mindenre. Minden madártulajdonos, aki kételkedik valamelyik étel biztonságosságában, beszéljen az állatorvossal, mielőtt megetetné vele a madarát! Sokkal jobb elővigyázatosnak lenni, mint utólag sajnálkozni az ételmérgezés miatt.