5
Miért ne tartsd a konyhában a papagájt?
Mivel a legtöbb család kedvenc "találkozóhelye" a konyha, azt gondolhatnánk, hogy madarunknak is itt lesz a legjobb... 

A családi tűzhely melege

 

Mivel a legtöbb család kedvenc "találkozóhelye" a konyha, azt gondolhatnánk, hogy madarunknak is itt lesz a legjobb. A konyha azonban messze nem a legbiztonságosabb és legegészségesebb hely egy madár számára! A lehetséges veszélyforrások között vannak az alábbiak:

 

A madárnak stresszes a konyhai élet


A konyhai sütés-főzés jelentős hőmérsékletváltozásokat eredményez: főzéskor hirtelen megemelkedik a hőmérséklet, majd visszaesik a normál hőfokra, ami a papagájoknál vedlési problémákat eredményezhet.

 

 

jako-papagaj-a-konyhaban
Papagájt a konyhába?

 

 

Sok család itt tölti a legtöbb idejét, ez azonban olyan kedvencünknek, mint egy zajos, hangos zsibvásár - ez jelentős stresszhatást okoz szárnyasunknak - mely a későbbiekben viselkedésbeli problémákhoz vezethet.
Óvakodjunk a gázoktól

 

A teflon halálos méreg a madárnak

 

A PTFE (politetrafluoretilén) - hétköznapi nevén teflon - olyan kémiai anyag, mely a konyhai eszközök leragadásmentességét biztosítja. A teflonbevonatú edények túlmelegítése vagy leégetése azonban könnyen szárnyas barátunk halálához vezethet. Az egyéb toxikus gázok is pusztítólag hatnak "énekesünkre", ilyenek a keményítő spray, az öntisztító gáztűzhely vagy a hajspray. De az sem tartozik a papagáj kedvencei közé, ha párolással és forró gőzök alkalmazásával készítjük ételeinket.

 

Az evőeszközt használó kakadu

 

Mit ehet a papagáj?


Manapság egyre kedveltebb gyümölcs az avokádó, de legyünk önzőek és ne osszuk meg ezt a csemegét madarunkkal, ez ugyanis számára veszélyes méreg! Ne engedjük szabadon a konyhában! Míg a gyerek tudja, hogy hova nem szabad nyúlni, addig egy papagáj a tapasztalat útján tanul, így a forró tűzhely, a mérgező növények, a nyitott ablakok mind-mind veszélyforrások számára. Az ilyen stresszes "élmények" szárnyasunk élethosszát rövidítik meg.

 

jakopapagaj-bogrebol-iszik
Jákópapagáj ebédel

 

 

Nem csak neki rossz

 

Nem árt figyelembe vennünk azt sem, hogy ha kedvencünk kalitkáját a konyhában helyezzük el, ez nem csak számára, hanem számunkra is veszélyes lehet. A papagájok ugyanis nagy ramazurit képesek csapni: szárnyukkal felverik a homokot és fürdőzésük közben mi is kaphatunk néhány frissítő vízcseppet. Így a betegség is könnyebben "szárnyra kap" a családban.

 

papagaj_konyha

Tehát, ha azzal a szándékkal tennénk kedvencünket a konyhába, hogy ott majd nem lesz egyedül, hiszen mi is ott töltjük időnk nagy részét - ne tegyük! Számára és számunkra is megfelelőbb, ha egy csendes helyre rakjuk. Szóba jöhet például a nappali szoba, ahol a forgalom se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Ezzel biztosítjuk a papagáj számára a társaságot, nem fogja magányosnak érezni magát, és nem fog kialakulni nála az egyedüllét okozta stressz sem.

értékelés