-
Szállodai recepciós állás
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Óvodapedagógus
-
Munkaügyi, Bér ügyintéző
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Fiókvezető | Esztergom
2024. 12. 11
-
Vendor & License Management gyakornok
2024. 12. 11
-
Fémipari betanított munka
2024. 12. 11
-
Betanított varrónő tapasztalattal (akár szállással)
2024. 12. 11
-
Adminisztrátor
2024. 12. 11
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Stratégia együttműködésben állapodott meg a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete (MSzTE), a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. pénteken Budapesten azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az ökotermékek fogyasztását, segítsék az ökológiai gazdálkodás és termékfeldolgozás terjedését, a magyar szürke szarvasmarha biotermékké válását.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
A három szakmai szervezet közös tevékenységével azt kívánja elérni, hogy a magyar szürke szarvasmarha tartók minél átláthatóbb - transzparens - körülmények között lehessenek ökológiai gazdálkodók, szükségtelen anyagi és adminisztrációs terhek nélkül.
Baracskay Lajos, az MSzTE elnöke az eseményen az MTI-nek elmondta: a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének több mint 400 tagja van, és így a magyar szürkemarha-tartók 90 százalékát képviselik. A szürke szarvasmarha-állomány ma Magyarországon mintegy 5300 pedigrés tehénből áll, ami az jelenti, hogy a fajtamentés megtörtént.
A nemzeti park közel másfélezer magyar szürkemarhát nevel génmegőrzés és területkezelés céljából.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Évente mintegy 7-8 ezer tonna szürkemarha hús kerül a piacra, amit döntő hányadban Magyarországon fogyasztanak el. A kivitellel is próbálkoztak, de az még nem jellemző. Magyarországon elsősorban a termelői piacokon juthatnak a vevők szürke szarvasmarha termékekhez, de már néhány hentesbolt is forgalmazza azokat. Átlagosan egy kilogramm szürkemarhahús átlagosan mintegy 3 ezer forintba kerül, így az inkább még különlegességnek számít. De növekszik a fogyasztók érdeklődése a szürke szarvasmarha húsa és a belőle készült termékek iránt - mondta az MSzTE elnöke.
Fülszámozzák és vakcinázzák a február eleje óta született szürkemarha-borjakat a Kiskunsági Nemzeti Park bugacitelepén
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Roszik Péter, a Biokontroll Hungáriai Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar szürkeszarvasmarha-tartás abban az időben kezdődött, amikor gyakorlatilag minden élelmiszer bio előállítású volt. Így most csak a gyökerekhez kell visszatérni. A Biokontroll Hungária feladata, hogy ezt a folyamatot ellenőrizze és tanúsítsa. Így a magyar szürke szarvasmarha húsa és a belőle készült termékek bio minősítéssel forgalmazhatók. Ezért a gazdáknak részt kell venniük a Biokontroll Hungária ellenőrzési és tanúsítási rendszerében. A most megkötött együttműködéssel a szürke marhát tartók számára kívánják ezt a rendszert optimalizálni - mondta Roszik Péter