Szakállas agáma - bemutatjuk a rettenetes hüllőt izgalmi állapotban

5
Szakállas agáma - bemutatjuk a rettenetes hüllőt izgalmi állapotban
Az ausztrál füves pusztákról származó szakállas agáma (Pogona minor) a torkán felálló tüskékről kapta nevét. Feje háromszögletű, teste akár félméteresre is megnőhet.

Szakállas agáma

A szakállas agáma (Pogona minor) Ausztráliából származik. Feje háromszögletű, melyen kinövések - tüskék - találhatók, amelyek miatt szakállas vagy tüskés agámának is nevezik.

Pogona-minor
Szakállas agáma (Pogona minor)


Milyen állat az agáma?

A kifejtett állat 45-55 cm hosszúságúra nő. Majci (a fórumból - a szerk.) a következőket írta róla: teste enyhén lapított, azonban ehhez képest a feje széles és robusztus. Felfokozott izgalmi állapotban a torkán a szakállát erőteljesen kifeszíti, a száját pedig szélesre tátja. Ezáltal a torokpikkelyek igen ádáz külsőt kölcsönöznek neki, s közben a teste felfúvódik, szinte kör alakúvá változtatva a hátát is. A szakállas agáma oldalain látható tüskék ilyenkor egyértelműen kimerednek, felágaskodnak. Nahát ezért tüskés (vagy szakállas) agáma .


A szakállas agáma beszerzése

Kereskedésekben előfordul, de célszerű inkább tenyésztőhöz fordulni. A szakállas agámákat gyakran igen fiatalon árusítják, ami persze egy tapasztalt terrarista számára nem jelent akkora akadályt, mint egy kezdőnek. A szakállas agámák gyorsan nőnek és emiatt a fiatalok szinte folyamatosan esznek. Ebben az időszakban nagyon kényesek a hőmérséklet változására és a szállításra.

 

Milyen terrárium kell a szakállas agámának?

Nappal 28-35 °C, éjszaka 20-22 °C az optimális. Biztosítsunk nappalra állandó hőmérsékletet. Persze a sütkérező helyen legyen melegebb 35 °C-nál, de azért ne süssük meg az állatot!

A terrárium mérete minimum 120x60x60 cm. A talaj legyen föld és mészgrit keveréke, de legjobb a porrá őrölt mészkő, mivel az állatok nyalogatják a talajt ásványianyag szükségletük miatt. Helyezzünk be az állat számára köveket és vastag ágakat, alakítsunk ki számukra sütkérezőhelyet, biztosítsunk nekik árnyékos búvóhelyet is.

szakallas-agama-kepq
A szakállas agáma mindenevőSzakállas agáma etetése és itatása

 

A szakállas agáma mindenevő. Ami mehet: tücsök, pók, gyászbogár, hernyó, földigiliszta, saláta, petrezselyem, paradicsom, tök, búzacsíra, pitypang, alma, eper, málna stb. + kiegészítő vitamin és ásványi anyag. Ne adjunk az állatnak spenótot, mert az megköti a kalciumot és ne adjunk csak salátát, mert kicsi a tápértéke, főleg rostot és vizet tartalmaz.


A szakállas agáma gondozása

 

Ne tartsuk más állatokkal, mert a kisebb gyíkokat az agáma előszeretettel elfogyasztja, sőt még saját kicsinyeit is. Fontos, hogy új szerzeményünket ne zaklassuk, míg meg nem szokja új környezetét, mert ha ezt nem tartjuk be, könnyen elveszíthetjük drága kedvencünket. Gyerekes szülők pedig ne hagyják, hogy a fiatal hüllőket molesztálják, bármennyire is aranyos a kisállat, mert ezzel szintén halálra ítélhetjük az agámát. Egy kulcsfontosságú tanács a helyes vitaminozás. Az állatnak már az első pillanatban vitamin kiegészítésre van szüksége, mert ha nem porozzuk eleségét minden nap, szintén az örök vadászmezőkre távozik kedvencünk.

értékelés