5
Szakembereink: Dr. Kerekes Bálint
"Valószínűleg minden állatorvos számára az igen nehéz esetek, a szinte valószínűtlen gyógyítások a legemlékezetesebbek."

dr-kerekes-balint
Bemutatkozik dr. Kerekes Bálint

1979-ben szereztem diplomát, és az azóta eltelt 25 év alatt a szakma szinte minden területét gyakorlatban is megismertem. Az utóbbi 10 évben kizárólag kisállatokkal (társállatokkal, hobbyállatokkal - mint kutya, macska, kisrágcsálók, stb.) foglalkozom.

Több mint 10 éve behatóan foglalkozom a veszettséggel, az ellene való védekezés lehetőségeivel és gyakorlatával.

Irányításommal kezdődött meg 1992-ben Magyarországon a rókák és egyéb vadon élő ragadozók veszettség elleni orális (szájon keresztüli) immunizálása csalétekbe rejtett oltóanyaggal, melynek eredményeként a veszettségi esetek száma drasztikusan csökkent.

Közel 10 éve foglalkozom állatvédelemmel, tagja voltam az állatvédelmi törvényt előkészítő kodifikációs bizottságnak. A Magyar Állatorvosi Kamara felügyelő bizottságának elnöke, és a fővárosi szervezet vezetőségi tagja vagyok.

BESZÉLGETÉS
A Háziállat Online kérdez - a szakember válaszol

Mikor döntött úgy, hogy állatorvos lesz?
Még pici gyerekként. Állatorvos édesapám hatására már akkor "tudtam", hogy állatorvos leszek.

Mi a legemlékezetesebb történet a praxisából?
Valójában mindegyik emlékezetes, hiszen nincs két egyforma eset, a maga nemében mindegyik érdekes. Valószínűleg minden állatorvos számára az igen nehéz esetek, a szinte valószínűtlen gyógyítások a legemlékezetesebbek. Ilyenek az operálhatatlannak hitt, majd mégis sikeresen megműtött sebészeti esetek, vagy az évek óta beteg, gyógyíthatatlannak hitt állatok meggyógyítása.

Van esetleg kedvenc állata?
Kutya, macska, ló.

Tart otthon állatokat?
Mindig voltak állataim: kutyák, hörcsögök, halak, gólya, róka. Pillanatnyilag két herélt perzsa macskám van.

Mit javasolna egy kezdő állattartónak?
Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy mielőtt állatot vesz valaki magához, tájékozódjon! Egyrészt az állatfaj (ezen belül a fajta) életmódjával, tulajdonságaival, táplálkozási szokásaival kell megismerkedni. (Sokszor az sem mindegy, hogy az adott faj, fajta hím vagy nőivarú egyedét választjuk.) Másrészt érdemes utánanézni, milyen betegségek fordulhatnak elő náluk, milyen védőoltások, kezelések szükségesek ahhoz, hogy az állat egészséges és hosszú életű legyen.

Az sem árt, ha tájékozódunk, hogy az állat tartása, etetése, védőoltásai, ápolása mekkora költséggel járnak. Az állattartás felelősséggel, kötöttségekkel jár. Nem lehet őket "kikapcsolni", ha éppen nem érünk rá, vagy nincs kedvünk foglalkozni velük. Nem mindenhova vihetjük magunkkal őket (pl. nyaralás, szabadság idején). Nem szabad megfeledkezni a rendszeres állatorvosi vizsgálatról - akkor is szükség van erre, ha látszólag semmi baja nincs az állatnak. Az állattartó gyakran nem veszi észre azokat az apró jeleket, melyek valamilyen betegség kezdetére hívják fel a figyelmet. Ezért minden állatot érdemes 3-6 havonta megvizsgáltatni.

Hol lehet Önt elérni szükség esetén?
A II. kerület Tömörkény u. 6. sz. alatt van a rendelőnk. Naponta 17-20 óra között (hétfőn, szerdán és pénteken 10-12 óra között is) elérhető vagyok a rendelő telefonszámán ((1) 275-1473), rendelési időn kívül pedig a (30) 964-9084-es mobilszámon. További információk a http://www.bluecross.hu weboldalon találhatóak.

értékelés