MENTŐKUTYÁS VB KISMARTONON
Június végén Ausztriában mérték össze képességeiket a mentőkutyák és gazdáik. A verseny viszontagságairól és a magyar indulókról kérdeztük Szabó Gábort a jászberényi Mentőkutyás Egyesülettől.

Június végén Ausztriában rendezték meg az idei Mentőkutyás Világbajnokságot. Bár az időjárási viszonyok nem kedveztek minden résztvevőnek, így is születtek szép magyar eredmények. A verseny körülményeiről és a hazai indulók részvételéről kérdeztük Szabó Gábort, a jászberényi Mentőkutyás Egyesület elnökét.

Háziállat Magazin: Mik a hagyományai, előzményei a mentőkutyás világbajnokságoknak?

Szabó Gábor: A Mentőkutyás Világbajnokság 1994 óta minden évben megrendezésre kerül. A rendező mindig az IRO (Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet) valamelyik tagszervezete, minden évben más ország kapja a rendezés jogát (2008-ban Horvátországban, 2009-ben Romániában kerül megrendezésre a Mentőkutyás VB). Az IRO 1993-ban jött létre, és mára már 33 országból 70 tagszervezete van.

 

mentokutyaHM: Hol, milyen helyszínen került megrendezésre az idei VB?

SzG: Az idei, XIII. Mentőkutyás VB az osztrák Eisenstadtban (magyarul: Kismarton) került megrendezésre. A pályamunkák (engedelmességi és ügyességi gyakorlatok) egy sportpályán, a szimatmunkák pedig négy különböző helyszínen zajlottak. A romkutatás egy katonai kiképzőbázis területén, a területkutatás egy közeli erdőben, a nyomkövetés Magyarország területén közvetlenül a határ mellett folyt, a vízimunkáknak pedig egy bányató adott helyszínt.

HM: Mik a nevezés feltételei?

SzG: A Mentőkutyás Világbajnokságra csak felsőfokú ("B") vizsgával rendelkező kutyákkal nevezhetnek a kutyás teamek. (Egy team egy kutyából és a kutyavezetőből áll.) 2008. január 1-től tovább szigorodnak a nevezési feltételek: csak a "B" szinten, legalább 270 összpontszámmal vizsgázott kutyák indulhatnak a világversenyen.

mentokutyas-kismaraton
HM: Van-e a versenyeken doppingteszt, vannak-e egyéb kizáró okok?

SzG: Minden VB orvosi vizsgálattal kezdődik, ahol a kutyák általános egészségi állapotát vizsgálják. Külön doppingtesztet nem csinálnak. Ezeken a versenyeken a doppingszer nem segítené a kutyák teljesítményét, a jó eredményhez profi módon felkészített kutya szükséges, és egy nagy kalap szerencse is.

HM: Milyen kutyák alkalmasak mentőkutyának?

SzG: Mentőkutyának fajtamegkülönböztetés nélkül jó apportkészségű és táplálkozási ösztönű, terhelhető idegrendszerű, jó mozgáskoordinációjú, magabiztos, bátor, kimagasló problémamegoldó képességgel rendelkező, minden tekintetben egészséges egyedek alkalmasak. A túl kicsi és túl nagy testméret, a nagyon rövid, vagy nagyon hosszú szőr nem kívánatos. Az ivar a kutya alkalmasságát nem befolyásolja.

kutyakikepzes
HM: Jellemzően milyen feladatokat kell teljesíteniük a versenyzőknek?

SzG: A szimatmunka választható: lehet romon, területen, nyomon vagy vízimentésben indulni.

Feladatok romkutatásnál: A terület nagysága 800-1200 négyzetméter, egy vagy több szintes, 3-6 "áldozattal". Az elrejtett személyek és a kutya között nem lehet látási és érintési kontaktus. A kidolgozási idő 3 vagy 4 személy esetén 30 perc, 5 vagy 6 személy esetén pedig 40 perc.

Feladatok területkutatásnál: A terület nagysága 100x300 m-es (3 hektáros), minimum 50%-ban fedett erdő. Lekeresés 50 m-ként megjelölt úton. A kidolgozási idő 3 vagy 4 személy esetén 20 perc, 5 vagy 6 személy esetén 30 perc.

kutya-kikepzes
Feladatok nyomkövetésnél: 2000 lépéses, 180 perc időkiesésű, 7 töréses (minimum 2 hegyesszögű) idegen nyom, terepváltással, 7 tárggyal. A nyom végén ülő vagy fekvő személy. A kidolgozási idő: 45 perc. A személyek jelzése mindhárom fázisban hangos ugatással történik.

A vízimunkánál fuldokló kimentése különböző szituációkban, csónak vontatása és terheléses úszás a feladat.

Az engedelmességi és ügyességi gyakorlatok mindhárom fázisnál ugyanazok, a vízimunkánál eltérőek.

Az engedelmességi gyakorlatok az IPO III-hoz hasonlóak. A különbség, hogy nincs ferde palánkon keresztül apportozás. Helyette van a kúszásgyakorlat. Nehezítő körülmény még, hogy a gyakorlatokat az előreküldés kivételével a versenyző által kihúzott sorrendben kell végrehajtani. A csoportban zavaró kutya van, és a bírók döntik el (a verseny előtt), hogy a lövést (9 mm-es) az adott versenyen melyik gyakorlatnál alkalmazzák, ezenkívül egyéb zavaró zaj, jelen esetben helikopter leszállásának a hangja volt hallható nagy teljesítményű hangszórókból.

Az ügyességi gyakorlatoknál speciális akadályokon (vízszintesen mozgó hordóhíd, libikóka, vízszintes létra, távolugró, csőfolyosó, kellemetlen anyagon áthaladás) történő biztonságos közlekedést kell bemutatni. Ezenkívül feladat még a jelzett helyekre való irányítás, valamint a kutya szállítása és átadása idegen személynek.

kutya-tanitasa
kutya-trening

HM: Magyarország hány indulóval képviseltette magát az idei mezőnyben?

SzG: Magyarországról idén 4 szervezet 13 mentőkutyása vett részt a bajnokságon. A romkutatás fázisban az első helyet a PKKM versenyzője, Leczki Sarolta Kuba nevű malinois kutyájával szerezte meg. A nyíregyházi Tovai Ildikó Buffy nevű staffordshire terrierjével szintén romkutatásban a 9. helyen végzett.

HM: Önnek hányadik versenye volt az idei?

SzG: Rengeteg versenyen voltam már: magyar és nemzetközi bajnokságokon. Idén pedig 9. alkalommal vettem részt a VB-n.

HM: Milyen eredményt ért el kutyájával, Freddyvel?

SzG: Sajnos idén nem sikerült teljesítenünk. Területkutatásban indultunk, és a három hektáros terület 20 perc alatt történő lelkiismeretes átvizsgálása légmozgás nélkül kivitelezhetetlen. Mivel teljes szélcsend volt, a levegő állt, miközben dolgoztunk, nem tudtuk megfelelően teljesíteni a feladatot. Elfogadott tény a mentőkutyások körében, hogy a szabályzat által támasztott követelmények teljesítéséhez kell egy jó kutya, egy jó kutyavezető, de szerencse nélkül mit sem ér az egész.

Az eddigi Világbajnokságokon mindenesetre már több szép magyar eredmény született:

- 2000. Szabó Gábor - Zénó, területkutatás III. hely
- 2001. Szabó Gábor - Zénó, területkutatás IV. hely
- 2003. Szabó Gábor - Freddy, romkutatás IV. hely
- 2005. Szalánczy Gábor - Boci, romkutatás II. hely
- 2005. Szabó Gábor - Freddy, romkutatás III. hely
- 2006. Dánffy Brigitta - Belfi, területkutatás II. hely
- 2006. Leczki Sarolta - Kuba, romkutatás III. hely
- 2006. Erdélyi Judit - Bogyi, területkutatás IV. hely
- 2007. Leczki Sarolta - Kuba, romkutatás I. hely

Kapcsolódó link: A jászberényi Mentőkutyás Egyesület honlapja

értékelés