NEMZETKÖZI ÜNNEP DARWIN SZÜLETÉSNAPJA
2009 kétszeresen is különleges évforduló lesz az evolúcióelmélet történetében: 2009. február 12-én lesz Charles Darwin születésének 200. évfordulója.

NEMZETKÖZI ÜNNEP DARWIN SZÜLETÉSNAPJA
2009 kétszeresen is különleges évforduló lesz az evolúcióelmélet történetében: 2009. február 12-én lesz Charles Darwin születésének 200. évfordulója , és ebben az esztendőben lesz 150 éve, hogy megjelent legismertebb és legjelentősebb könyve, A fajok eredete.

Darwin születésnapjához számtalan helyi megemlékezés kapcsolódik a világon. Ezeket igyekszik összefogni az amerikai Darwin Day Celebration civil szervezet, melynek küldetése, hogy a Darwin-nap 2009-re valódi nemzetközi ünneppé váljon. A kezdeményezések száma évről évre növekszik. Idén először hazánkban is felkarolja az eseményt, és mindenkit megemlékezésre buzdít a Szkeptikus Társaság (www.szkeptikustarsasag.hu).

A Darwin-nap az evolúció és az emberré válás ünnepe. A kezdeményezők úgy gondolták, annak ellenére, hogy modern kultúránk és életlehetőségeink sokasága nagyrészt a tudomány eredményeire épül, nem volt olyan nemzetközi tradíció, amely méltóképpen megemlékezett volna a tudományos módszerről, és az ennek segítségével felépített tudáshalmazról.

NEMZETKÖZI ÜNNEP DARWIN SZÜLETÉSNAPJA
Az evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban, hiszen nem csak a biológián belül fontos szervezőelv, hanem számos tudományterülettel össze is kapcsolja azt, köztük például a paleontológiával, a geológiával és a pszichológiával. A tudomány részterületeit összhangba hozva fontos csomópontot alkot az emberi tudás hálójában.  Az evolúció tudományos elméletének alapjait Charles Darwin fektette le, és bár azóta az elmélet sokat fejlődött és - elsősorban a genetika révén - új megalapozást is nyert, Darwin nemzetközileg ismert, emblematikus figurává vált, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Ezért választották az ő születésnapját a tudomány vívmányainak és az evolúció elméletének megünneplésére.

A Darwin Day Program 2000-es megalapítása óta világszerte egyre népszerűbb, és a hozzá kapcsolódó események száma folyamatosan nő. A legfontosabb programok között említhetjük az 1980 óta évente megtartott egyhetes Darwin-fesztivált a massachusettsi Salem főiskolán, az Amerikai Természettudományi Múzeum vándorkiállítását, amely 2009-re érkezik a londoni Természettudományi Múzeumba, az Olasz Racionális Ateisták és Agnosztikusok Egyesülete által szervezett országos előadássorozatot, vagy a milánói múzeumok által közösen szervezett darwin-napi rendezvényeket. A nagyobb, szervezett programokhoz számtalan egyéni kezdeményezés is társul, például darwin-napi piknikek, könyvtári bemutatók, vacsorák. A Darwin Day Celebration eseménynaptára szerint 2006-ban 18 országban több mint hatszáz darwin-napi programot szerveztek világszerte.

NEMZETKÖZI ÜNNEP DARWIN SZÜLETÉSNAPJA
Idén már hazánkban is
több városban rendeznek darwin-napi megemlékezéseket. A Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen előadások, a székesfehérvári Szabadművelődés Házában pedig előadással egybekötött beszélgetés várja az érdeklődőket. Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egy kiállítás keretében emlékezik meg Darwin életéről és munkásságáról. A Darwin-nap magyarországi weboldala, a www.darwinnap.hu a részletes program mellett ünnepi ötletekkel, szabadon felhasználható cikkekkel és nemsokára Darwin magyarul megjelent műveinek on-line változatával is várja az ünnepelni vágyókat.

értékelés