Kutyát sétáltatni tilos?
Miért tiltja tábla egyes helyeken a kutyasétáltatást? Mi történik, ha a gazdit mégis rajtakapják? Ha tiltás van, miért nincs sétáltatásra kijelölt terület? Jó lenne megtudni!

Néhány nappal ezelőtt a székesfehérvári Rózsaliget utáni, a halastónál lévő park egészére vonatkozóan kitették a kutyát sétáltatni tilos táblákat.

Diszkriminatív helyzetet teremt a tábla - s nem is büntethetnek.

A tiltó intézkedésre több kutyasétáltató hívta fel figyelmünket, hozzátéve, hogy ennek ellenére a kutyagumi-tárolók is ott vannak a parkban.

Az intézkedés jogosságát megkérdőjelezték az állattartók az állattartási rendeletre hivatkozva, mondván: abban kizárólag a játszóterekről tilthatók ki a négylábúak.

kutya, sétáltatás, tilos
Kutyát sétáltatni tilos?

A közterületfelügyeleti irodán elmondták: a városgondnokság saját hatáskörben helyezi ki ezeket a táblákat. Itt Zákányi Tamás, a városgondnok helyettese elmondta: azért tették  ki a táblákat, mert el akarják kerülni a kutyások és nem kutyások közti konfliktusokat.

A tiltásnak azonban nincs jogalapja, nem is büntethetnek azért, ha valaki oda viszi a kutyáját. Akkor szankcionálhat a közterület-felügyelő, mondta el Nagy Zsolt, a közterület-felügyeleti iroda vezetője, ha nem szedi össze a gazda a kutyagumit, vagy ha játszótérre engedi be az állatot.

kutya, kutyapiszok, közterület
A tiltásnak nincs jogalapja

- Ez rendben is van - mondta az ügy kapcsán Sólyom Attila kutyatulajdonos. - Ám a nem kutyások mindig azokkal pörölnek, akik épp eléjük kerülnek, akkor is, ha azok rendesen összeszedik a piszkot. És bizony ezek vannak többen. Azokkal miért nem veszekszenek vagy tiltják ki, akik eldobják a csikket, kidobják az ablakon az ételmaradékot, vagy otthagyják a part szélén az elpusztult halakat? Arról a sok emberi ürülékről nem is beszélve, amire a kutyáink találnak rá a bokrok alján... Az nem fertőzőveszélyes és nem szemetelés? - kérdezi Drazsé gazdája.

- Nagyon sokan használják ma már valóban a kutyaürülék-tárolókat - tette hozzá Zákányi Tamás. - Hetente kétszer ürítjük ezeket a szemeteseket, amelyekből Székesfehérváron jelenleg 150 található, s lesz még több is.

park, kutya, sétáltatás
Diszkriminatív helyzetet teremt a tábla

- Zavaró és félelmetes tud lenni, amikor egy kutya itt futkározik. Szeretnék nyugodtan sétálni, akár egyedül, akár a gyerekeimmel vagyok - mondta egy járókelő a parkban. Az valóban kellemetlen, és nem csak a kutyátlanoknak, hanem a többi ebtartónak is, ha egy szocializálatlan, támadásra hajlamos kutyát engednek el, hiszen akkor a kutyák is összekaphatnak. - De ez megint csak ugyanaz, mint a kutyakakis dolog - kezd felháborodni a gazdi. - Többen vagyunk mi, akik jól ismerjük kedvencünket, és tudjuk, hogy soha nem bántana senkit. Különben miért sétáltatnánk emberek között őket?

kutya, fagyi, görkorcsolya
Az esélytelenek nyugalmával...
A parkbeli tiltás kirívó esetnek számít, amely diszkriminatív helyzetet teremt, ahelyett hogy az illetékesek az egymás iránti tolerancia fontosságára hívnák fel a figyelmet. A kutyasétáltatást tiltó intézkedések csak akkor lehetnek jogosak, ha vannak olyan helyek is, ahol a kutyák szabadon futkározhatnak. Székesfehérváron azonban egyetlen ilyen kijelölt, elkerített  terület sincs. Információink szerint rengetegen kérték már ezt a várostól, még sincs még kutyafuttató.

Kedves háziállat.hu Olvasó! Szerinted ki kell tiltani bizonyos helyekről a kutyákat? Szükséges létrehozni csak kutyáknak és kutyásoknak szánt területet? Szükségesek-e a szabályok, és ha igen, a törvény erejével kell-e tarttatni őket, vagy az állmpolgárok lelkiismeretére kell hagyni ezt a kérdést.

Ha már hallottál a fentiekhez hasonló esetről, kérlek, oszd meg tapasztalataidat, szólj hozzá a cikkhez.

S. Töttő Rita, a Fejér Megyei Hírlap munkatársa

értékelés