Ékfoltos razbóra, a különösen szép csapathal

Ékfoltos razbóra, a különösen szép csapathal
Az ékfoltos razbóra (Rasbora heteromorpha) Malajziában, Thaiföldön, Kelet-Szumátra szigetén őshonos. Az ékfoltos razbóra azonnal felismerhető az oldalán elhelyezkedő, a faroknyélen elvékonyodó, háromszög alakú, kékesfekete foltjáról.

Különösen szép, kedvelt csapathal, mely a vízréteg közepén szeret tartózkodni. Társas akváriumban, szórt fény mellett, a víz felszínén élő növények alatt szeret úszkálni. Jó természete van, ezért szívesen látott lakó a közös akváriumokban. Összetársíthatók nyugodt pontyfélékkel (Cyprinidae), pl. karcsú díszmárna (Barbus titteya), szivárványos díszmárna (Barbus oligolepis) vagy labirinthalakkal (Belontiidae) a Colisa nemzetségből. Az akváriumot úgy kell berendezni, hogy az úszásra szabadon hagyott térség mellett legyen benne növényekkel beültetett biztonságosabb zóna is. Kedveli a sötét aljzatot, valamint a vízikelyhek sokaságát.

A szaporításhoz válasszunk egy 6-10 literes akváriumot, és tegyünk bele széles levelű növényt, cserépben vízilándzsát. Az udvarlás után a hím megtermékenyíti az ikrákat, majd egy széles levél fonákjára helyezi azokat. A legjobb tenyésztőnövény számukra a Microsorium, ha ez nincs kéznél, akkor Cryptocoryne vagy Hygrophila lehet. A víz legyen nagyon lágy (keménység alacsonyabb, mint 2,8 NK°), a pH-ja 5,8 és 6,4 között. Szaporításra élénk hímet és erősen kikerekedő hasú nőstényt válasszunk. A nőstény ritkán ikrázik nyílt vízbe, ikráit egy levélre ereszti.

 

Ékfoltos razbóra, a különösen szép csapathal

 

A kifejlett példány mérete körülbelül 4,5 centiméter. Az akvárium legalább 65 literes legyen (85 literre 10 hal), melyben a víz pH tartományát 6-7 között, a hőmérsékletet pedig 24-28 Celsius-fok között állítsuk be. Vízeménység: 4,5-8,5NK°. Táplálékra nem igényes, szinte mindent megeszik (lemezes táp, élő eleség).

Forrás:
http://diszhal.info/

értékelés