Vitorláshal (Pterophyllum scalare), az Amazonas királynője

5

A vitorláshal (Pterophyllum scalare) az Amazonas középső szakaszán őshonos. Az egyik legkedveltebb és legtetszetősebb akváriumi hal, gyakran nevezik az akvárium királyának. 

Vitorláshal

A vitorláshal (Pterophyllum scalare) az Amazonas középső szakaszán őshonos. Az egyik legkedveltebb és legtetszetősebb akváriumi hal, gyakran nevezik az akvárium királyának. Nevét vonzó külsejének és méltóságteljes úszásmódjának köszönheti.

 

vitorlashal
vitorlas-hal

Vitorláshal, az Amazonas királynője

 

A vitorláshal legelterjedtebb színváltozatai

A leggyakoribb változatnál a test ezüstszínű, fekete keresztsávok díszítik. Az 1960-as évek elejétől új, érdekes színváltozatok jelentek meg. Ilyenek például: teljesen fekete, füstszínű, márványos, fakó, zebra, leopárd, arany vagy sárga stb. A márványvitorlás testén szabálytalan elrendezésben találhatunk ezüst, fekete és arany pikkelyeket.

pterophyllum-scalare-3243902_640

Az aranyvitorlás fiatal korban még nem annyira mutatós, viszont ha felnő, annál inkább. Vörös vitorlásként is emlegetik őket, a hímek homlokán található narancsos-vöröses elszíneződés miatt. A szellemvitorlást pedig különlegessége miatt kedvelik, de ezzel a tenyészváltozattal óvatosabban kell bánni, mert különösen érzékeny a gombás, parazitás fertőzésekre.

 

csikos-vitorlashal

Vitorláshal, az Amazonas királynője


A vitorlás békés természetű hal

Békés, nyugodt hal. Igényli a tágas teret (legalább 100-120 literes akváriumot), mivel teste meglehetősen "magas" úszói miatt. Eredeti élőhelyén 10-12 cm-re nő meg, tenyészváltozatai (mutációi) azonban 16 cm-esek is lehetnek.

Az akvárium vize mindig kristálytiszta, oxigéndús, enyhén savanyú és 24 ºC-os legyen. Érzékeny a szennyezett vízre (nitritek), amelytől az úszói megtöredezhetnek. Az akváriumba tiszta, mosott homokot tegyünk, melybe telepítsünk hosszúkás növényeket (pl. lándzsás vízipáfrányt, amazonasi kardfüvet). Szereti a búvóhelyeket is, melynek tökéletesen megfelel a lapos kövekből készült barlang vagy kisebb cserepek.

 

kek-vitorlashal

Vitorláshal, az Amazonas királynője

 

Mindenféle haleleséget szívesen fogyaszt

Igaz, szinte mindenevő, de azért előnyben részesíti az élő eleséget, a jól átmosott tubifexet és a szúnyoglárvát. Ha optimálisan, igényeinek megfeleően tartjuk, akkor körülbelül 11-12 hónapos korában lesz ivarérett, ekkor választ párt magának. Az ívás megkezdése előtt a kiszemelt helyet elkezdik tisztogatni, amely lehet széles levelű növényzet, lapos kő, vagy az akvárium üvegfala.

vitorlashal-eszik

 

A nőstény körülbelül 3-400 ikrát rak le gyöngysorszerűen, a hím pedig megtermékenyíti azokat, majd felváltva őrzik, legyezik, tisztogatják a csemetéket. Az ikrák azonban ritkán élik meg a kétnapos kort, mert a túlzott féltés és egyet nem értés kialakulása következtében gyakran felfalják azokat. Ezért ha szapoítani szeretnénk halainkat, akkor az ikrákat a lerakás utáni napon ki kell vennünk és mesterségesen felnevelnünk.

értékelés