Kékpajzsos páncélosharcsa (Corydoras aeneus)

Kékpajzsos páncélosharcsa (Corydoras aeneus)
A kékpajzsos páncélosharcsa (Corydoras aeneus) Dél-Amerikából származik. A nőstény teltebb a mellúszók mögött. Tartása könnyű. Nagyon szórakoztató, ahogy a legváratlanabb módon forgatja a szemeit.

Kékpajzsos páncélosharcsa

 

A kékpajzsos páncélosharcsa (Corydoras aeneus) Dél-Amerikából származik. Hasvonala egyenes, háta erősen hajlott, törzse rövid. Úszója jól fejlett. A nőstény teltebb a mellúszók mögött. 7,5 centiméterre is megnőhet.

 

 

szep-harcsa
Kékpajzsos páncélosharcsa

 

 

Tartása könnyű, igénytelen hal, még a tenyésztése sem jelent problémát a kezdő akvaristáknak. Nagyon szórakoztató, ahogy a legváratlanabb módon forgatja a szemeit. Ez a hal csoportosan él a természetben, ezért ne tartsuk egyedül. Közös akváriumban szereti a sötét búvóhelyeket, ahonnan csak sötétedéskor vagy etetéskor merészkedik elő. Leggyakrabban az akvárium alsó szintjén tartózkodik.


Hogyan tartsuk a páncélosharcsát?

 

Az akvárium vizével, de még csak az oxigéntartalmával szemben sem különösebben igényes. Ami persze nem azt jelenti, hogy bármit elvisel. Jó ha tartjuk a 20-24 fokos vízhőmérsékletet. Igénytelnsége abból a képességéből fakad, hogy a kopoltyúja mellett képes a légköri levegőt is felhasználni béllégzőivel (bélrendszerének egy része alkalmas az oxigén felvételére).

Eleségben nem válogaós és szívesen fogyaszt a talajon található eleségekből is (szája is erre alaklmas).

Íváskor (augusztustól -márciusig tart az ívás) a hím a nőstény farok alatti úszói között tartott petéket termékenyíti meg, amiket aztán a nőstény egy kiszemelt helyre visz.

értékelés