5

A neonhal (Paracheirodon innesi) a jól regenerált vizet különösen szereti (tőzegkivonat). Minden apró, élő eleséget és jobb műeleséget szívesen fogyaszt. Akváriumunk egyik leghálásabb hala.

Neonhal


A pontylazacok családjába tartozó neonhal (Paracheirodon innesi vagy Lamprocheirodon innesi) az Amazonas felső folyású mellékvizeiből származik. Acélkék, a neoncsövek csillogásához hasonló csík húzódik a szemétől a faroknyélig, alatta a test színe élénkvörös. Ivarát is a testcsík alapján lehet megállapítani - akár már ivadékkorban is -, a hímen ez a csík teljesen egyenes, míg a nőstény hasi részén egy kicsit meghajlik, ezzel gömbölyebbé téve alakját.

 

Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója
Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója
Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója

 

A neonhal alkalmazkodó teremtés


Békés, csoportban élő hal. Maximum 3-3,5  centisre növő halacska. Nem igényel túl meleg vizet (20 ºC-on is elvan, de a 20-24 ºC az optimális hőmérséklet), nem különösebben kényes. Hazájában ugyan lágy vízhez szokott, de az itthon található kemény vizet is jól tűri. Amit azonban nem hagyhatunk el az akváriumából az a tágas kiúszótér, és a védelmet nyújtó dús növényzet.

A jól regenerált vizet különösen szereti (tőzegkivonat). Minden apró, élő eleséget és jobb műeleséget szívesen fogyaszt. Akváriumunk egyik leghálásabb és legkedveltebb hala.

 

Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója

 

Ma már a neonhal szaporítása sem gond


Régen úgy tartották, hogy a kemény vízben nem szaporodik, de ez nem feltétlenül igaz. Bár kétségtelen, ha a tenyészérett halak, ha pár napon belül nem szaporodnak, akkor azt nem kell erőltetni. De általánosságban elmondható, hogy nem egy ördöngösség a szaporításuk. Csak egy 5 literes akváriumra van szükségünk, melynek vizét 21-23 °C-ra, 1-3 nk° keménységűre és 6,5 pH-júra állítsuk be. Az akvárium középre az ikrarakáshoz ültessünk be növényeket - bár nem csak itt fogunk ikrákat találni, hanem elszórtan az egész akváriumban.

Este rakjuk át a párt az íváshoz, természetes fénytől védjük a medencét. A nőstény hamarosan 120-160 petét fog rakni, a peterakás után azonnal  helyezzük vissza őket a közös medencébe, hogy ne bánthassák a kicsiket. A kishalak körülbelül 1 nap múlva kelnek ki, etetésükre megfelel a miniplankton, sórák és a nauplius eleség. Fejlődésük negyedik hetében megjelenik a testcsíkjuk, ekkor átrakhatjuk őket a növendék medencébe. A nyolcadik héten, amikor már teljesen kiszínesedtek, visszarakhatjuk őket a többi közé.

értékelés