5
A paradicsomhal (Macropodus opercularis)
A paradicsomhalat (Macropodus opercularis) lehetőleg csak hasonló méretű halakkal tartsuk együtt. Sokat eszik. Ikráját a víz felszínén készített habfészekbe helyezi. 24 °C hőmérsékleten szaporodik.

Paradicsomhal (Macropodus opercularis)


A Koreában, Dél-Vietnamban, Dél-Kínában és Tajvanon őshonos paradicsomhal (Macropodus opercularis) az egyik legrégebben ismert és tartott akváriumi hal. A mérsékelten fűtött szobában is életben marad, jól bírha a hideg vizet, nyáron akár a kerti tóban is békésen elúszkál. Kedveli a jól megvilágított, gazdagon növényesített akváriumot.

A kifejlett paradicsomhal hossza 8-11 centiméter. A hím színesebb és nagyobb, mint a nőstény. Segít a megkülönböztetésben, hogy a hím úszója sokkal hosszabb, nyújtottabb, mint a nőstényé, főleg a farokúszója, melynek két sugara szálban végződik.

 

 

paradicsomhal, hal, díszhal
paradicsomhal

 

 

Hogyan tartsunk paradicsomhalat?

 

A paradicsomhal ragadozó, ezért lehetőleg csak hasonló méretű halakkal tartsuk együtt. Sokat eszik, kedveli az élő zsákmányt, mint a tubifex és az iszapféreg. A paradicsomhal számára kialakított ideáli akvárium minimum 80 literes legyen (ebben 1 pár fér el kényelmesen), sűrű növényzettel tarkított, 6-7, 5 pH-jú legyen.  A paradicsomhal viszonylag könnyen, 24 °C hőmérsékleten szaporodik. Szaporodáskor a párt már jó előre el kell különíteni egymástól, egy függőleges üveglappal, hogy lássák egymást. A paradicsomhal ikráját a víz felszínén készített habfészekbe helyezi;az ivadékokat sóféreg lárvával etessük.

értékelés