Élénk, kötekedő hal a szumátrai díszmárna

4
Élénk, kötekedő hal a szumátrai díszmárna
Szumátra, Indonézia és Borneó folyóvizeiben elterjedt. Világosbarna testét négy, sötét, függőleges sáv keresztezi, fekete hátúszójának szegélye vörös.

A szumátrai díszmárna (Barbus tetrazona) Szumátra, Indonézia és Borneó folyóvizeiben elterjedt. Világosbarna testét négy, sötét, függőleges sáv keresztezi, fekete hátúszójának szegélye vörös. Mell- és hasúszói szintén vörösek, míg a farokúszó vörös lebenyei közti tér színtelen. A hím orra élénkvörös, a nőstények színezete fakóbb. Az akvárium középső és alsó szintjén szeret tartózkodni. Csipkedi más halak úszóit, ezért ne tartsuk együtt vitorláshalakkal és gurámikkal. Kb. 6 centiméterre nő.

 

Szumátrai díszmárna

 

Egy 10 példányból álló szumátrai díszmárna csapat nem zavarja meg az akvárium többi lakójának életét, még akkor sem, ha nem túlságosan nyugodtak. Azonban előfordulhat, hogy hosszabb úszójú halakat megcsípkednek, ezért ilyen halakkal nem célszerű őket tartani. Hogy szabadon úszhassanak és ne találkozzanak akadályokkal, alacsony növényeket, pl. vízikelyheket (Cryptocorynokat) ültessünk az akvárium előterébe, hátulra pedig finom levelű ambuliákat (Limnophyla sp.). Ezek a halak igen falánkak, de sosem szabad túletetni őket. A felnőtt nőstények könnyen felismerhetők nagy kerek hasukról, a hímek viszont sokkal színesebbek a nőstényeknél. A szaporítómedencéjük legyen 50 literes, béleljük ki jávai mohával (Vesicularia dubyana), vagy tegyünk bele műanyag rácsot, nehogy a szülők azonnal felfalhassák a 300-400 ikrát, melyet a nőstény kibocsát magából. Az ivadékok 30 órai inkubáció után bújnak elő.

Viselkedés: Élénk, kötekedő, rajokban él.
Táplálkozás: Mindenevő
Medence: Minimum 120 literes
Halnépesség: 120 literre 10 hal
Dekoráció: Sűrű növényzet, úszásra szabadon hagyott térrel.
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: 6,5-7,5
Keménység: 5-8,5NK°
Várható életkor: 6 év

 

értékelés