Akváriumi dekoráció: különleges díszek szárazon

5
Akváriumi dekoráció: különleges díszek szárazon
Egy akváriumban minden dekoráció, ami nem hal, víz, vagy üveg. Kétrészes sorozatunkban az akváriumon belüli és az azon kívüli dekoráló elemeket mutatjuk be. Kezdjük a szárazon álló dolgokkal!

 

akvárium, dekoráció, háttér
A szép akvárium több, mint szakértelem

 

Az akvárium díszítése


Minden akvarista vágya, hogyha ránéz saját akváriumára, akkor azt mondhassa: ez igen! Ehhez azonban nem csak egészséges halakra és jó vízminőségre van szükség. Egy akvárium összképében ugyanis nagyon fontos szerepet játszanak a dekorációk is. A dekorációkat két nagy csoportra osztanám: belső és külső díszítő elemekre. Feltehetjük a kérdést, hogy mit is nevezünk dekorációnak? Bizonyos értelemben minden az, ami több mint a halak, a víz, az üvegfalak és a technikai felszerelések. Lássuk, mivel dekorálhatunk az üvegen kívül!


Az akvárium hátsó falára ragasztott kép


Ez az egyik leggyakrabban használt külső dekoráció.
Ilyenkor a posztert az akvárium hátfalára ragasztjuk. A képet minél több helyen és minél szorosabban illesszünk a hátfalhoz, hogy hosszú idő után se válhasson le (erre tökéletesen megfelel bármilyen ragasztószalag). A poszter-háttereket további két részre lehetne osztani: van "mintás" és van hagyományos, "egyszínű".

Nagyon elterjedtek a növényekkel teli akváriumot ábrázoló képek. Ezeket nem tartom előnyösnek, hiszen a növényeket a háttéren nem lehet rendezgetni, másrészt én jobban szeretem, ha a növények az akváriumban vannak, nem pedig a poszteren. Egyre népszerűbbek azok a poszterek is, melyeken 3D-s mintázat van, amelyek gyakran megdöbbentően élethűek. A mintásokhoz sorolnám a rajzolt posztereket is: aki szépen rajzol-fest és még kreatív is, szép hátteret tud saját kezűleg is készíteni.

Az egyszínű poszterekből gyakran valamilyen sötét színűt szokás alkalmazni (a fekete például nagyon jól kiemeli a növényeket és a halakat is, de nem illik minden halhoz). Sokan használnak világoskék posztert. Egyszínű "posztert" (színes kartonlapot) a legkönnyebb és a legolcsóbb papír-írószer boltokban beszerezni. Ebből kisebb akváriumokhoz mindig szokott lenni megfelelő méret (amit hosszú vonalzóval és ollóval még alakítani is lehet).


Épített külső háttér az akvárium díszítésére

akvárium, külső háttér, díszítés
Épített külső háttér


Az épített külső háttér előnye a belsővel szemben
az, hogy nem kell foglalkozni azzal, hogy esetleg beoldódhat belőle valami a vízbe. Hátránya viszont, hogy porosodik, és gyakran előfordul az is, hogyha az akvárium hátsó üvege bealgásodik, akkor nem látható. Külső installáció esetén az akvárium mögé építjük fel a dekorációt, így bármivel összeragaszthatjuk, és bármikor kedvünkre változtathatunk rajta. Leggyakrabban gyökerekből és kövekből szokták felépíteni. Igazán élethű hátteret lehet így kreálni, de a fent említett hátrányok miatt kevesen használják ezt a módszert.


Egyéb külső dekorációk


Az egyéb kategóriába sorolnám mindazt, ami az eddigiekbe nem illik bele
. Így például a világítás elrejtésére használatos tetőt, mely használata során figyelnünk kell arra, hogy biztonsági okokból legyen egy üvegtető a világítás és a vízfelszín között. A tető úgy legyen elkészítve, hogy enyhe pára hatására se menjen tönkre. Barkácsoló kedvű és elegendő idővel rendelkező akvaristák otthoni elkészítését is kipróbálhatják. De asztalosok is készítenek ilyet, bár néha horribilis összegekért. Ezért javaslom, hogy mielőtt tetőt készítettünk, alaposan nézzünk körül a piacon.

Bizonyos méretű akváriumokhoz kapható szabványos méretű tető (komplett akváriumoknál természetesen hozzá tartozik a felszereléshez). Ha pont szabványos méretű az akváriumunk, akkor bolti tetőt is vásárolhatunk (de általában olcsóbban jöhetünk ki a saját készítésű megoldással).

Egyéb külső dekoráció még az akváriumi növények meghosszabbításaként, a falon tovább futó háttérmintázat is. Ennek elkészítése azonban (általában) igen nehéz, a látvány azonban gyönyörű (igazán jól mutat a falba beépített akváriumoknál). Az akvárium külső képén igazíthat még az is, ha szobanövényeket helyezünk a közelébe. Persze a jó megoldás megtalálása saját ízlésünktől és az akvárium berendezésétől is függ.

értékelés