Miért kell az akváriumi vizet cserélni?

Miért kell az akváriumi vizet cserélni?
Az akvárium egy zárt rendszer, a benne lévő élőlények a mi gondoskodásunkra vannak utalva. Alapvető kötelességünk, ha már fogságban tartjuk a halakat, hogy ideális körülményeket teremtsünk számukra.

akvarium-vize
Az akvárium egy zárt rendszer, a benne lévő élőlények a mi gondoskodásunkra vannak utalva. Alapvető kötelességünk, ha már fogságban tartjuk őket, hogy a lehető legideálisabb körülményeket teremtsük meg részükre a rendelkezésünkre álló eszközökkel. A szabadvizek folyamatos mozgásban vannak, esik az eső és a bomlástermékek, káros anyagok egyenletes eloszlása, lebontása biztosított.

 

A nitrifikáció

A nitrifikáció (ammónia -> nitrit -> nitrát) lebontási folyamat végterméke a nitrát. A nitrát lebontására lehet építeni szűrőt, de ennek üzemeltetése helyigényes, nem túl hatékony és folyamatos felügyeletet igényel. Így tehát a nitráttól a vízcserével tudunk megszabadulni a legkönnyebben. A növények is segítenek a nitrát eltüntetésében, de ehhez a növényeknek is biztosítani kell a megfelelő feltételeket (CO2, makró és mikró elemek, megfelelő hőmérséklet, megfelelő fény). Bizonyos fémek is fel tudnak szaporodni a vízben, amiket csak a vízcsere tud eltávolítani. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a vízcsere az akvarista egyik komoly fegyvere.

 

Mi a vízcsere helyes mértéke?

Sok mindentől függ: a halak számától, szűrés mértékétől, növények számától, mivel etetünk. A nálam bevált módszer átlagos telepítettségű, megfelelő szűrésű akvárium esetén 50 liter alatt heti 30%, 50 liter fölött 2 hetente 30%. Nagy anyagcseréjű (pl. nagytestű dél-amerikai sügerek, kelet-afrikai sügerek) esetén 40%-os vízcsere se túlzás. Gyógyszeres kezelés után általában 30%-ot (vegyük figyelembe a gyógyszer leírásban ajánlott értéket, mely lehet ettől eltérő) vagy vészhelyzetben (több napos áramszünet vagy szűrőleállás esetén) 50%-ot cseréljünk. 50% fölötti vízcsere nem ajánlott, mert a biológiai stabilitást veszélyezteti. Rendkívüli esetben (erős infuzóriásodás) elképzelhető 90%-os vízcsere, azonban ennek elvégzéséhez kérjünk tapasztaltabb akvaristától segítséget. Szakszerűtlen kivitelezése esetén rámehet a teljes halállományunk.

 

akvarium-viz
Mikor érdemes vízkezelő, vízelőkészítő szert használni?

50%-os vészvízcsere esetén vagy ha nem tudjuk megoldani a víz tárolását.

 

Miben tároljuk a cserevizet?

Üres akváriumban, 5, 10, 20 literes műanyag kannában (a kupakot le kell venni), 10-12 literes műanyag vödörben.

 

Mennyi ideig hagyjuk állni a csapvizet?

1-2 nap alatt a víz fertőtlenítésére használt klór eltávozik a vízből és a víz felveszi a szoba hőmérsékletét.

 

Mire jó a légpumpa?

1-2 órás átszellőztetés után a víz fertőtlenítésére használt klór eltávozik a vízből. A hőmérsékletre ügyeljünk, 3-4 °C-os eltérés megengedett, de az ennél több a halaink megfázását okozhatja.

További információ:
http://viktoriato.atw.hu/cikkeim/a_vizcsere.html

értékelés