5
CÍMKÉK kávé étel
Arabica és Robusta, a legismertebb kávéfajták
Az eszpresszó egyre nagyobb népszerűsége annak is köszönhető, hogy mind az otthoni, mind a munkahelyi elkészítéséhez remek berendezések állnak rendelkezésre, így a kávékészítésben jártas szakemberek erre az italféleségre helyezik a legnagyobb hangsúlyt.

A legelterjedtebb kávéfajták a Robusta és az Arabica, melyek további altípusokra oszlanak. Ízüket és egyéb jellemzőiket tekintve is eltérnek egymástól. Az Arabica magasabb minőséget képvisel, lágyabb ízvilággal rendelkezik, a Robusta viszont nagyobb mennyiségben és kedvezőbb áron áll a kávé feldolgozók rendelkezésére.

A legfinomabb kávék a két típus keverékeiből készülnek.

 

Amit a Robusta kávéról tudni érdemes

A Robusta kávécserje kevésbé igényes, viszonylag könnyen hozzáférhető tengerszint feletti magasságon termesztik. Az ültetvények – megközelíthetőségükből adódóan –könnyebben és gyorsabban művelhetők. Maga a növény ellenálló, kevésbé érzékeny az időjárási szélsőségekre. A kávészemek ugyan közel egy évig érlelődnek, és aprók maradnak, viszont nagyobb mennyiség terem belőlük, ezért a kínálat is bőséges.

Főként egyes afrikai országokban (Elefántcsontpart, Uganda, Angola), valamint Vietnámban és Indonéziában terem.

A Robusta savasságának köszönhetően kesernyésebb ízzel rendelkezik, mint az Arabica fajták, ezért igazán erőteljes eszpresszó készíthető belőle.

 

Miben más az Arabica?

Az Arabica olyan, magasabban fekvő területeken érzi igazán jól magát, ahol szubtrópusi klíma uralkodik. Kedveli a hűvös, árnyékos, magas páratartalmú területeket. Sokszor az ültetvények nehezen megközelíthető helyeken fekszenek, ezért rendkívül fáradtságos munka a szüretelés, mely a kávé árában is megmutatkozik.

A méretes kávészemek 7-9 hónap alatt érnek be, viszont ez a fajta kevesebb termést hoz a Robustához képest. Lágyabb ízvilágú, aromásabb eszpresszó vagy egyéb kávéital készíthető belőle.

A fő termővidékei Etiópiában, Javán, Costa Ricában, Indiában, Kolumbiában és Brazíliában találhatók.

lead

Hogyan készül a jó kávé?

A megfelelő pörkölés után a kávészemeket megdarálják, az őrleményt összetömörítik, és 9 bar nyomáson forró, de forráspont alatti hőmérsékletű vizet préselnek át rajta.

A valódi eszpresszó 7 gramm őrölt kávéból készül, az elkészült ital pedig körülbelül 30ml. Az ennél is rövidebb kávé a ristretto, a valamivel hosszabb a lungo. A kávé tetején krémes hab képződik, ami a csésze oldalán is megtapad és sokáig tartja magát. Ez mutatja, hogy a kávéban lévő zsírok is belekerültek a főzetbe.

Mindehhez persze minőségi alapanyagra, valamint egy olyan kávégépre is szükség van, ami a fenti tényezőket egyszerre képes biztosítani.

A Koffein Service blogján további érdekességeket és hasznos információkat olvashatnak a kávézásról és a kávégépekkel kapcsolatban felmerülő témákról.

értékelés