Te is ámulattal figyeled az interneten a süteménykészítős videókat, ahol a cukrászmesterek olyan bámulatos dolgokat alkotnak, ami már valódi művészetnek számít? Bizony, ez már a cukrászatnak egy nagyon magas szintje, ahová csak sok-sok év és még több gyakorlás után lehet eljutni. Ha rajtad viszont még egy piskóta megsütése is kifog, de szeretnéd egyszerűbb, ám finom süteményekkel megörvendeztetni magadat és a környezeted, akkor tarts velünk, mert most az alapoktól kezdünk!

Első lépés: az előkészületek

Legelőször is keress egy szimpatikus receptet. Amire ügyelj, hogy kezdőként lehetőleg ne próbálkozz például dobostortával vagy képviselőfánkkal, hanem maradj valami egyszerű kevert tésztánál, amit feldobhatsz gyümölccsel vagy egy könnyed krémmel.

A legtöbb receptnél előmelegített sütőbe kell helyezni a tésztát. Legelőször kapcsold be a sütőt, ugyanis idő kell neki, mire eléri a kellő hőfokot. Elektromos sütő esetében használd a légkeverés funkciót, kivéve, ha a receptben kifejezetten eltérő instrukcióval (pl. alsó-felsősütés) találkozol.

Még a legegyszerűbb süteményhez is szükséged lesz alapvető cukrászeszközre, amiket beszerezhetsz a Gasztronagyker webáruházából. Bizonyára nagy hasznát fogod venni egy habverőnek, néhány mérőedénynek, kenőkésnek, sütőformának, habzsáknak és csillagcsőnek. De ne feledkezz meg az egyik legfontosabbról sem: egy pontos, grammok mérésére is alkalmas mérlegről.

Ezenkívül készítsd ki a szükséges alapanyagokat, hogy minden kéznél legyen. Ha vajat is használsz, azt néhány órával a sütés előtt érdemes kivenni a hűtőből, mert ha szobahőmérsékletű, akkor sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. A tejszín viszont legalább 24 órát pihenjen a hűtőben a felhasználás előtt, hogy masszív, kemény habbá tudd majd verni.

Második lépés: a sütemény összeállítása

Ha mindent előkészítettél, nincs más hátra, minthogy a recept alapján elkészítsd a tésztát. A szöveges leírások ugyan nagyon hasznosak, kezdőként azonban a videók sokkal nagyobb segítséget nyújtanak. Itt ugyanis kitérnek az olyan alapvető tudnivalókra, amelyeket a recept szerzője nem tartott fontosnak leírni, hiszen számára egyértelműek.

Valamint így láthatod azokat a mozdulatokat és fogásokat is, amelyeket a gyakorlott cukrászok alkalmaznak, így elkerülheted, hogy összetörd a tojáshabot, vagy hamar megfájduljon a kezed. Illetve a videóban azt is nyomon követheted, hogy mikor, hogyan kell kinéznie a süteménynek.

Harmadik lépés: a sütés

A tésztát tedd a sütőbe, és figyeld gyakran. Minden sütő egy kicsit máshogy működik, így a receptben megadott sütési idő csak irányadó. Amint a sütemény már kezd hasonlítani ahhoz, amit a receptben látsz, tűpróbával ellenőrizd. Ha a tű tiszta, a tészta megsült. Vedd ki és várd meg, amíg kihűl. 
Most jön a legizgalmasabb rész, a tálalás! Reméljük, ízletes lett a végeredmény, és legközelebb már bátrabban állsz majd neki sütni!

értékelés