Kihagyhatatlan desszertek

A madártej egy rendkívül ízletes, frissítő és könnyed desszert, amelynek elnevezése némi gondolkodásra késztethet minket. Mi köze van a madárnak a tejhez, és hogy kerül egy nem létező dolog ebbe a fenséges édességbe?

Magyarázat sokféle létezik, széles e világon vannak hasonló desszertek más néven, vagy hasonló nevűek más összetétellel. A lényeg, hogy a mi madártejünk nagyon is létezik, annakellenére, hogy az elnevezése reálisan nézve gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Néhány egyszerű alapanyag kell hozzá

A madártej legfőbb alapanyaga a tojás, ezen kívül csak tej, cukor és vanília kell bele. A tetejét díszíthetjük különböző finomságokkal, tehetünk rá gyümölcsöt vagy abból készült pürét. Karamellel is bővíthetjük az ízélményeket, de ha csak megszórjuk fahéjjal az úszó habgombócokat, az is ínycsiklandozó lesz. Mazsolával is dúsíthatjuk, a tetejére szórhatunk mandulát.

Az alaprecept tehát nagyjából ugyanaz minden családban, minden nagymama hasonlóan készíti, a lényeg, hogy minőségi hozzávalókból állítsuk össze. Ők persze a szívüket is beleteszik, attól lesz tökéletes, de ezt természetesen ne vegyük szó szerint.

Mire figyeljünk?

A tej legyen magas zsírtartalmú, a tojás pedig házi vagy biogazdaságból származó. A vaníliáscukrot vagy vaníliaaromát cseréljük le igazi vaníliarúdra, ez adja meg a jellegét. Valahol vízben főzik meg a gombócokat, valahol a krém alapjául szolgáló tejben, de olyan is előfordul, hogy mikrohullámú sütőben. Ez esetben egy kevés tejen, amelyet egy laposabb tányérba csöpögtetnek.

A madártej lényege, hogy ne kapja össze a tejet és a tojást a forróság, úgyhogy lassan és óvatosan kell megfőzni. Az elkészült édesség kihűlés után lesz a legfinomabb, igazi hűsítő finomság, ami jól esik egy melegebb napon is.

Egészségesen és biztonságosan

Az eredeti madártej recept tartalmaz cukrot, de aki diabéteszben szenved, fogyókúrázik, vagy bármilyen olyan diétát követ, amely kerüli a cukrot, az helyettesítheti valamilyen édesítőszerrel vagy természetes cukorpótlóval is.

Fontos megemlíteni, hogy ez az édesség nem kielégítően hőkezelt tojásokat tartalmaz, ami miatt veszélyes lehet. A szalmonella bár ritka, de azért előfordulhat, úgyhogy mindenképpen megbízható helyről kell a tojásokat beszerezni. S mivel sokáig nem áll el a madártej, ezért nem szabad hosszú ideig tárolni. Bár erre is kicsi az esély, mivel elmondhatatlanul finom, úgyhogy valószínűleg nem lehet probléma belőle.

Egy másik desszert

A madártej bármilyen alkalommal megállja a helyét a desszertek között, de azért nem árt készíteni valami tartósabbat is, ha vendégeket várunk. Egy jó isler recept egyetlen háztartásból sem hiányozhat, hiszen ez az a sütemény, amit elkészíthetünk jó előre is.

Megtölthetjük csokikrémmel vagy finom házi lekvárral, attól függően, melyik változatot részesítjük előnyben. Ha mindkettő beválik, akkor fele legyen csokis, a másik fele pedig lekváros. Egy lezárt dobozban eláll, feltéve, hogy nem jár rá az egész család. Ha sikerül hagyni az érkező vendégeknek, ők is el lesznek varázsolva a mennyei ízektől.

értékelés