- -
A prérifarkas vagy kojot (Canis latrans)
. A magányos holdra üvöltő prérifarkas igazi szimbóluma lett Nyugat-Amerikának. Valójában Észak-Amerika területein honos, Alaszkától Costa Ricáig és a Csendes-óceántól egészen a Szent Lőrinc-öbölig megtalálható.

Az európai telepesek bevándorlásának köszönhetően nagyon sok ragadozó faj létszáma drasztikusan lecsökkent. Kivételt jelentett azonban a prérifarkas, annak ellenére, hogy gyakran vadásztak rájuk, mégis folyamatosan elterjedt.

A prérifarkas leginkább a füves prérit kedveli, de nagyszerű alkalmazkodó képességének köszönhetően bármilyen éghajlat alatt meg tud élni, Alaszka hideg területeit és Sonora száraz sivatagát egyaránt elviseli. Érdekes módon az emberek voltak azok, akik segítették a prérifarkas elterjedését egész Észak-Amerikában. A farkasok túlzott vadászata kapóra jött a prérifarkasnak, a farkasok tehát nem jelentettek konkurenciát az élelem szerzésben, az erdők kivágása is sok területet alkalmassá tett a prérifarkas számára.

 

 

Figyelő prérifarkas
Figyelő prérifarkas

 

 

A prérifarkas általában falkában vagy párban él a párjával együtt. Éjszakai állat, éjjel vadászik, a falkához tartozó prérifarkasok nagyon jól együttműködnek. A prérifarkasok húsevők, az étrendjükbe beletartozik a nyúl, vadnyúl, mókus és más kis rágcsáló. Falkában némelykor akár az őzet vagy jávorszarvast is megtámadják. Egyes területeken a prérifarkas étrendje majdnem 50%ban elhullott állatokból áll, habár mindig friss zsákmányt óhajtanának. Megfigyelték a prérifarkas és a borz bámulatos együttélését - a borz megtalálja a rágcsáló üregét, kiássa és aztán a prérifarkasra hagyja az üregben lakó állat megölését, a zsákmányt pedig megosztják egymással.

A párzási időszak az év első hónapjaira esik. Párzás után a pár egy lyukat váj vagy egy már létező odút foglal el. A vemhességi időszak két hónapot foglal magába és 5-10 kölyök születik. Mindkét szülő részt vesz a kölykök felnevelésében kb 7 hétig. Kilenc hónap után már teljesen kifejlődnek és életük második évében elhagyják a szüleiket és saját területük keresésére indulnak. Némelykor a fiatal prérifarkasok életük végéig a falkában maradnak. A prérifarkas élettartama kb 4 év, de 14 évig is élhetnek a vadonban, fogságban pedig akár 22 évet is élhetnek.

 

 

Szieszta
Szieszta

 

 

Az emberek már nagyon régóta vadásznak a prérifarkasokra. A mutatós bundájukat kabátok készítésére használják fel, ezenkívül sok pásztor is vadászik rájuk, mert veszélyt jelentenek a juhnyájakra nézve. A '70-es évek elején több mint 100 000 prérifarkas életét oltották ki az Egyesült Államokban és 1977-ben több mint 300 000 prérifarkas bundából készült kabátot adtak el. A prérifarkas 12 államban védett állatnak számít, más államokban pedig még mindig vadásznak rájuk. Ennek ellenére a létszámuk nem tűnik úgy, hogy csökkenne, ezt a kiváló alkalmazkodó képességüknek köszönhetik, ami megengedi nekik, hogy újabb és újabb területeket foglaljanak el.

értékelés