ALOE VERA - EZÚTTAL HÁZIÁLLATAINKNAK
Ezt a kaktuszszerű növényt nem véletlenül keverik bele a kozmetikumok és élelmiszerek jó részébe. Nem csoda, hogy az állatokra is hat...

ALOE VERA - EZÚTTAL HÁZIÁLLATAINKNAK
David Urch autóbalesetet szenvedett. A gyógyulás után visszamaradt migrént és hátfájást - rendkívül szkeptikusan - orvosi aloe készítményekkel kezelte. Három hónap alatt nemcsak jobban lett, de ötletei is születtek: mi lenne, ha a körülöttünk élő hobbiállatok gyógyításában is kipróbálnánk a "kaktusznedvet". Urch úr ugyanis állatorvos.

Könyve gyakorlati tanácsokat ad az állattulajdonosoknak az Aloe vera számos különböző állatbetegség elleni alkalmazására vonatkozóan. A macskák, kutyák és lovak több mint 200 különböző betegsége mellett a szerző azt is tárgyalja, hogyan használható az orvosi aloe szarvasmarhák, juhok, kecskék, kedvenc háziállatok, kígyók, gyíkok, halak és madarak néhány gyakoribb betegsége esetén.

A kísérletező kedvű állatorvos saját tapasztalatai alapján, közérthető nyelven ismerteti az egyes betegségeket, és részletesen leírja az Aloe vera készítmények hatékony alkalmazási módját, valamint a javasolt dózisokat. Tanácsokat ad az állattulajdonosoknak az elsősegélynyújtás és az állatok megfelelő gondozására vonatkozóan is.

David Urch tapasztalati szerint ez a kaktuszszerű növény például hatékonyan kezeli a bolhanyál-allergia okozta ekcémát, amely megkeseríti házikedvenceink (kutya, macska, ló) életét. Ekkor már nem csak a bolha szívogatása vált ki kellemetlen viszkető reakciót, hanem jelenlétük a gazdaállaton allergiás eredetű ekcémát is okoz. Az állat ugyanis allergiássá válik a bolha által a vérszívás előtt  befecskendezett alvadásgátló hatású fehérjére. Ennek következtében gyulladás alakul ki, amely kellemetlen viszkető érzést kelt; így az állat folyamatosan vakarja, rágja az érintett területet. Ezeken a helyeken kihullik a szőr, a bőrön pedig göbök és nedvező ekcémát mutató területek jelentkeznek.

A bántalom sikeres kezeléséhez elsőként meg kell szabadulnunk az apró, pattogó kis élősködőktől - az Aloe vera ugyanis nem bolhairtó szer. Először tehát valamilyen hatékony bolhairtó szert kell alkalmazunk. Ha sikerült a vérszívókat elpusztítanunk, akkor a viszketés okozta ekcéma a következőképpen kezelhető:

ALOE VERA - EZÚTTAL HÁZIÁLLATAINKNAK
ALOE VERA - EZÚTTAL HÁZIÁLLATAINKNAK

Először mossuk le az állatot híg Aloe vera szappanoldattal vagy Aloe vera samponnal, hogy eltávolítsuk a bőrről a váladékot és az elhalt sejteket. Majd hagyjuk a területet jól megszáradni és finoman permetezzük a fertőzött területeket Aloe vera spray-vel. Ha ez megvan, akkor vigyünk fel a területre Aloe vera zselét, és jól dörzsöljük be azt a bőrbe. Ismételjük meg ezt naponta 4-6 alkalommal (de ha nincs ennyi szabadidőnk, akkor megteszi a naponta egyszeri lemosás is). Ha a bőrfelület nehezen gyógyul, mert erősen fertőzött vagy nagyon száraz, váltsunk át Aloe vera propolisz krém használatára. De a legjobb gyógyító hatást akkor érhetjük el, ha az állat táplálékához Aloe vera gélt is adunk, macskák esetében naponta 20 ml-es, kutyák esetében pedig naponta 60 ml-es mennyiségben. Szegény állat valószínűleg már aloével álmodik, de legalább kigyógyul egy korábban elmulaszthatatlan betegségből.

További Információ és könyvrendelés:
Duna Könyvkiadó
1106 Budapest, Keresztúri út 8/a.    
(1) 264-4555

értékelés