Kisemlősök

Hogyan szelídítsem meg a degukat?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Babo87

Kérdés

Dr. Háziállat. Két hete van nálam 2 három hónapos fiú degu. Ezalatt az idő alatt páromat megharapta az egyik és engem is megpróbált megharapni. Próbálnám kézhez szoktatni őket, de néha félek benyúlni a ketrecbe ha nem harapnak akkor rágcsálják a kezem és nem mindig óvatosan. Mért lehet ez? Mit csinálok roszull?

Válasz

A degu szelídítéséhez is sok türelem kell, íme az alapvető szabályok:

 • Ne ijeszd meg ! Az egyik legfontosabb dolog, hogy soha ne ijessz rá az állatkára, a legtöbb kisemlős ugyanis ilyenkor harap. Soha ne érintsd meg alvás közben; ha szükséges, kelts egy kis zajt, ébreszd fel vele, és csak amikor már látja, hogy a gazdája az, akkor nyúlj hozzá !
 • Ne markold meg ! A kisemlősök rettenetesen félnek attól, ha szorosan megmarkolják őket, ez ugyanis a ragadozót idézi fel bennük. Ezért az állatkát mindig
  • óvatosan fogd meg, úgy, hogy ő maga is kapaszkodhasson vagy megvethesse a lábát a kezeden. Ha még nem bízol meg benne igazán, használj eleinte bőrkesztyűt. Természetesen előfordulhat, hogy valamiért szorosan kell tartani az állatot; ilyenkor a tarkóján kell összecsippenteni a bőrt, a lábakat pedig lefogni. Ezt a fogást azonban tartogasd az állatorvosi vizit számára ! A degut, mongol futóegeret vagy mókust viszont sohase fogd meg a farkánál, mert a farok bőre leválhat.
  • Ne hajkurászd ! A legtöbb állat nem szereti, ha kergetik. Ha nem hagyja magát megfogni, inkább csalafinta csellel csalogasd be egy kis kartondobozba, s azzal együtt (vagy akár a házikójával) emeld ki a terráriumból.
  • Ne dugd be az ujjad ! Alapszabály, hogy soha semmilyen állat ketrecébe ne dugd be az ujjadat a rácson. A bedugott ujjat az állat tápláléknak nézheti, vagy magánterületét féltve is beleharaphat.
  • Jutalmazás. Megjelenésedet igyekezz mindig kellemes élménnyé tenni az állatka számára. Ha megszokja, hogy mindig egy jó falat üti a markát, valahányszor felbukkansz a ketrece előtt, hamar megkedvel majd. Az intelligensebb rágcsálókat jutalomfalattal akár kis produkciókra (pl. kötélmászás) is ráveheted !
  • Büntetés. A legtöbb kisemlősnél büntetéssel semmit nem tudsz elérni, ráadásul olyan aprók, hogy a legkisebb testi fenyítés is végzetes lehet számukra. Talán az egyetlen eset, amikor kellemetlen élményt kell okoznod szőrös kedvencednek.
  • Rendszeres foglalkozás. Ha azt akarod, hogy az állatkád tartósan szelíd maradjon, foglalkozz vele mindennap, de legalábbis ne hagyj ki hosszú szünete-ket ! Minél fiatalabb korban kezded el a kézhez szoktatást, annál biztosabb a siker.
  Vissza a kategória többi kérdéséhez »
  Vissza a többi kérdéshez »