Kisemlősök

Hogyan kell kézhez szoktatni az egeret?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező versenyeger

Kérdés

Dr. háziállat!

Van három 2-2,5 hónapos versenyegerem, de nem akarnak kézhez szokni pedig mindennap kézből enni. Mi ilyenkor a teendő?

Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

A kisemlősök sokfélék, így szelídíthetőségükre nézve sem lehet általános megállapítást tenni. Egy részük mindenesetre könnyen megszelídíthető, és kézbe vehető, a harapás veszélye nélkül. Általában az egészen aprócska fajok nehezebben létesítenek kapcsolatot az emberrel : az egér elbűvölő kis jószág, és megfelelően tágas terráriumban izgalmas viselkedésformáikat figyelheted meg..

Szelídítési praktikák:

Ne ijeszd meg ! Az egyik legfontosabb dolog, hogy soha ne ijessz rá az állatkára, a legtöbb kisemlős ugyanis ilyenkor harap. Soha ne érintsd meg alvás közben; ha szükséges, kelts egy kis zajt, ébreszd fel vele, és csak amikor már látja, hogy a gazdája az, akkor nyúlj hozzá !
Ne markold meg ! A kisemlősök rettenetesen félnek attól, ha szorosan megmarkolják őket, ez ugyanis a ragadozót idézi fel bennük. Ezért az állatkát mindig óvatosan fogd meg, úgy, hogy ő maga is kapaszkodhasson vagy megvethesse a lábát a kezeden. Ha még nem bízol meg benne igazán, használj eleinte bőrkesztyűt. Természetesen előfordulhat, hogy valamiért szorosan kell tartani az állatot; ilyenkor a tarkóján kell összecsippenteni a bőrt, a lábakat pedig lefogni. Ezt a fogást azonban tartogasd az állatorvosi vizit számára ! Az egeret csupasz farkánál fogva is megragadhatod.

Ne hajkurászd ! A legtöbb állat nem szereti, ha kergetik. Ha nem hagyja magát megfogni, inkább csalafinta csellel csalogasd be egy kis kartondobozba, s azzal együtt (vagy akár a házikójával) emeld ki a terráriumból.
Ne dugd be az ujjad ! Alapszabály, hogy soha semmilyen állat ketrecébe ne dugd be az ujjadat a rácson. A bedugott ujjat az állat tápláléknak nézheti, vagy magánterületét féltve is beleharaphat.
Jutalmazás. Megjelenésedet igyekezz mindig kellemes élménnyé tenni az állatka számára. Ha megszokja, hogy mindig egy jó falat üti a markát, valahányszor felbukkansz a ketrece előtt, hamar megkedvel majd. Az intelligensebb rágcsálókat jutalomfalattal akár kis produkciókra (pl. kötélmászás) is ráveheted !
Büntetés. A legtöbb kisemlősnél büntetéssel semmit nem tudsz elérni, ráadásul olyan aprók, hogy a legkisebb testi fenyítés is végzetes lehet számukra.
Rendszeres foglalkozás. Ha azt akarod, hogy az állatkád tartósan szelíd maradjon, foglalkozz vele mindennap, de legalábbis ne hagyj ki hosszú szüneteket ! Minél fiatalabb korban kezded el a kézhez szoktatást, annál biztosabb a siker.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »