Kisemlősök

A hörcsögöm szőre hullik és sebes alatta a bőr - mi a baja?

kategória Kisemlősök
Kérdező WendyT

Kérdés

Jónapot!

A problémám a következő lenne: a hörcsögömnek 3-4 hete elkezdett hullani a szőr a nyaka alatt és elkezdett kisebesedni. Akkor csak azt hittem, a netes tünetek alapján, hogy E-vitamin hiánya van, ezért elkezdtem betadinal kezelni a sebet. Ez nem is vált be, nem is hagyta magát, szóval feladtam. Mára már a hasán alig van szőr, felment a fejére is, és a hátsó lábán is kijött. Utána néztem mégjobban a dolgoknak, és azt írták, szőrtüszőatkás. Lehet ezt itthon, házilag kezelni? Ha igen, miket ajánlana?

Válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos látatlanban az atkásságot nem lehet megállapítani. Személy szerint azt szoktam javasolni, ha nem biztosak a tünetek okában, mindenképpen forduljanak állatorvoshoz, mert a házi kezelgetésekkel van, hogy többet ártanak, mint használnak.

A szőrhullás - és sebesedés - önmagában nem jelent atkásságot. Elképzelhető, hogy "szimplán" allergiáról van szó, amit kiválthatott a nem megfelelő alomanyag (poros, esetleg vegyi-anyaggal, idegen allergizáló fajjal szennyezett forgács), vagy akár az élelmiszer amit kapott.

Ez esetben durva szőrhullás, bőrpír, esetleg sebesedés fordul elő. A probléma megszüntetésével - alom fajtájának megváltoztatása, vagy csak új csomag vásárlásával -, az esetleg problémás élelmiszer elhagyásával, megváltoztatásával 2-4 hét alatt "magától" megoldódik. Forgács esetén szoktuk javasolni, hogy két hétig csak festék és illatmentes konyhai papírtörlővel almozzanak a hörcsögnek, így megfigyelhető, hogy valóban ez váltotta ki a szőrhullást és bőrpírt. 2 hét leforgása alatt már látható az új szőrszálak növekedése; ekkor újra lehet forgáccsal almozni, persze másik csomaggal, vagy másik márkával, nem a problémással.

E-vitamin hiány kezelésére E-vitamin tartalmú élelmiszerek adása a megfelelő; ilyenek a búzacsíra, búzakorpa, teljes gabona, brokkoli, spenót, kelbimbó, tojás. Ha atkásságról van szó, az atkákat könnyű felismerni, apró vörös pontocskák a bőr felszínén és a bőrfelszín közelében. Ezek az élősködők igen makacsok, és zoonózist okoznak, ami azt jelenti, hogy állatról emberre is átterjedhetnek. Van egy szer (Instecticide2000), amit rágcsálókon (rágcsálókra fújva) is lehet alkalmazni, azonban nem garantált, hogy megszünteti a problémát, így ha valóban atkásságról van szó, mindenképpen menjenek el a kisállattal állatorvoshoz!

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »