Kisemlősök

Milyen játékot vegyek a nyuszinak?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező esztike5

Kérdés

Kedves Szakértõ!

Van egy borzasztó kiváncsi (nagyon okos) és élénk fiatal nyuszkóm. Szeretnék neki játékokat adni, de ahogy le is van írva, pár percnél tovább nem hajlandó vele foglalkozni és továbbáll. Mit lehetne neki még adni, amivel eltudná szórakoztatni magát?

Elõre is köszönöm a jótanácsokat!

Válasz

Kedves Gazdi!

A környezetgazdagítás hatása, vagyis kell a nyulaknak "játék"

A környezetgazdagítást, mint fogalmat elég nehéz pontosan leírni, azonban ha mégis meg akarjuk határozni, azt lehet mondani, hogy a környezetgazdagítás olyan feltételek teremtése az állatok számára, melyek lehetőséget biztosítanak természetes magatartásformáik gyakorlására.

Zárt térben tartott állatoknál gyakran megfigyelhető a természetes viselkedésük megváltozása, valamelyik sztereotíp viselkedés fellépése. Sok esetben megnő az állatok agresszivitása, illetve szociális viselkedésük is zavart szenved. Mindemellett a nem megfelelő körülmények között tartott állatoknál szaporodási problémák is felléphetnek, sok esetben egyáltalán nem is lesz ivadékuk. Ha azonban a fajnak megfelelő környezetet alakítunk ki, illetve változatossá tesszük, gazdagítjuk környezetüket, akkor az abnormális viselkedési elemeket lecsökkenthetjük, az állatokból előhozhatjuk a fajra jellemző viselkedésüket és segíthetjük szaporodásukat is.

 

A környezetgazdagító módszerek széles skáláját 3 főbb kategóriába lehet sorolni:

 

-            Az első csoportba tartoznak azok a módszerek, melyek során a gondozók az állatok táplálékát használják fel környezetgazdagításként. A cél általában a táplálkozással eltöltött idő meghosszabbítása. Ezeket a módszereket használják leggyakrabban, mivel az állatok számára a táplálkozás alaptevékenység, így késztetve vannak a közreműködésre.

-            A második csoport az érzékszervek manipulálásával dolgozó módszereket foglalja magába. Ennek során a látást, hallást, tapintást, ízérzést és szaglást használják fel környezetgazdagításként. Leggyakrabban a szaglószervek izgatását kiváltó illatanyagokat alkalmaznak.

-            A harmadik esetben olyan tárgyak használata is hasznos és hatékony, melyekkel az állatok természetes élőhelyükön nem találkoznak, de zárt körülmények között ezek is leköthetik az állatok figyelmét.

Nagyon fontos kérdés még az állatok mozgási aktivitásának növelése, melynek megoldása általában drága és nehézkes, ezért sok faj esetében még nem oldották meg.

Az abnormális viselkedésformák kialakulásának egyik oka az unalom. Természetes körülmények között a nyulak idejének nagy részét a létfenntartás (evés, ivás, védekezés, stb.) köti le. Zárt tartás esetén azonban az erre fordított idő sokkal rövidebb, tehát az aktív időszak (sötét periódus) jelentős részében a nyulak unatkozhatnak, és ha nem áll rendelkezésükre rágófa, vagy más anyag (szalma, széna) amivel le tudják kötni magukat, akkor többet játszanak az itatószeleppel, megrágják a ketrecet, az etetőt, vagy megtámadják egymást.

Azoknál a nyulaknál, amelyeket ketrecben tartanak és széna van a ketrecükben, ritkábban lép fel a sztereotíp viselkedés, mint azok között, amelyeknél a szénához való hozzáférést korlátozták.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »