Kisemlősök

Véreset pisil a nyuszink vagy csak elszíneződött a vizelete?

kategória Kisemlősök
Kérdező maciakos

Kérdés

Kedves Doktor!

Kérdésem lenne:

7-8 hónapos tenyésztőtől vásárolt törpe kosorrú nyuszink véreset vizelt (nem kapott zöldséget 2napja ami akár el is színezhette volna), majd figyeltük és rá 20percre sima halvány sárgásat, majd rá 2-3 órára ismét halvány rózsaszínűt, nagyon megijedtünk és próbáltunk utánaolvasni de semmi értelmes választ nem kaptunk ("Piros vizelet" Piros vagy narancssárga vizelet, ami esetleg tejszerű is lehet. Semmit nem kell tenni, ez normális, a táplálék okozhatja.-olvastuk neten) , majd felhívtuk a tenyésztőt, hogy nyugtasson meg, kicsit sikerült is neki, azt mondta szakirodalom sem ír pontosat de, hogy ő kis nyuszijai is szoktak néha és ez valami emésztési dolog és nem kell megijedni, természetes, de azért még mi nagyon féltjük, mert volt régebben másik nyuszink és ő nem csinált ilyet sosem.

Étvágya jó, inni iszik rendesen, kedélye jó, mondjuk kelleténél többet ássa a ketrec alját most per pill, de lehet hogy csak mérges mert sokat piszkáltam-vizsgálgattam nem-e a tappancsa vagy karmai sérültek-e (nem). Széna korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére (szénatartót rögtön töltjük ha kifogy) és friss víz is (kb. 2naponta friss féllitert kap ha megissza ha nem) és reggelenként adott időpontban kapja a reggelit (nyúltáp30%,árpa35%,köles15%,fekete-napraforgómag5%,zöldség15%) max. 4-5evőkanállal és napközben kap nagyon ritkán egy egy zölséget(uborka vége,répahéjja,kruplihéj.. sosem több annál amit 20mp alatt megesz) és fitt izmos nyuszi, egészséges testalkat és kondíció nem pedig hizlalt, odafigyelünk rá, sokat mozog kint is, okos és szobatiszta, kint nem rághatott semmit, teljes felügyelet alatt mozog a lakásban (minden mp-ben figyeljük).

Oltásokat kiskorában mind megkapta kötelezőket és plusz mixet is. Mivel 1évig védett és nyáron szokott az új-otthonába lakáson kívül sosem volt és télen nincs szúnyog ami bejöjjön és más állattal nem találkozott, gondoltuk tavasszal elég elmenni megmutatni dokinak és ismétlőt kérni. Hasa sosem ment még és most sem.

Kérdés pedig adja magát:

Mi lehet a baj? És ha nincs baj mitől lehet ez pontosan (kíváncsiság)? Remélem részletes a kórtörténet, ha kérdést tenne fel a teljesen sikeres választért, kérem tegye meg.

Köszönettel: Medve Ákos, HópihePemzli allias HOPI gazdája

Válasz

Kedves Ákos!

Ha a nyuszi kedve jó, akkor a vizelet színe a takarmánytól változhat. Narancssárga a répától lehet- ilyenkor akár a bogyók is narancssárgák lesznek. Azt látom, hogy sok zöldséget nem kap a nyuszi. Én azt tanácsolnám, hogy a sok mag mellé több zöldséget kapjon. Mert a vizelet besűrűsödése- így a szín változása is- lehet ettől. A sok mag mellé kell a saláta, káposzta, répa. (a napokban küldök majd a magazin felé cikkeket, amiben benne van milyen zöldséget, gyümölcsöt és gyógynövényt adhatunk a nyuszinak).

Azonban!!! Olvastam, hogy krumplit is kap a nyuszi. Mindegy milyen formában, krumplit nem szabad adni neki, abban méreganyagok vannak- a nyúl számára- tehát a vizelet elváltozása akár ettől is lehet. Ezért most kapjon lédúsabb gyümölcsöket, zöldséget - alma, saláta- így kicsit átmossa a beleit.

Ezektől hízni nem fog, csak többet fog pisilni (és persze vitaminokat is tartalmaz), mert a nyúl a vitaminbélsárból nem vesz fel mindent főleg a B vitaminokhoz jut hozzá. Ha betegségtől lenne, akkor a nyúl viselkedésén is látszódna. És persze akár láza, levertsége is lenne. A krumpli és a hagymás növények mérgező anyagokat tartalmaznak a nyúl számára.:) Nem lesz tőle baja, de ezután ne kapjon.:)

Remélem már jobban van azóta a nyuszi.:)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »