Kisemlősök

Tengerimalac nem eszik, nem kakil

kategória Kisemlősök
Kérdező balazsangela

Kérdés

Jó napot!

van egy 4 éves tengerimalacom. 2 hete észrevettem, hogy nem kakil, nem pisil, nem eszik, iszik. Elvittem orvoshoz azt mondták, hogy túlnőtt a foga, levágták és kapott valami injekciót is. Miután hazaértünk evett egy is uborkát, de korai volt az öröm, mert azóta nem eszik ismét se nem kakil se nem pisil és nem iszik.

Utána néztem pár betegségnek: anorexia, anyagcserezavar és olyat is találtam, hogy szájfekély. Viszont azt vettem észre, hogy ő enne szívesen, mert fordul az étel felé, csakhogy nem tud valami miatt enni. Nos felhívtuk az orvost, hogy azóta semmi sem változott, ma elvittük orvoshoz kapott infúziót és antibiotikumot. De semmi olyan választ amivel biztosan tudhatom, hogy malacom életben marad. Azóta is betegségeket keresek ..de már nem tudom mit tegyek.

Ezek a tünetek: nem eszik, nem iszik, nem kakil (maximum 1-2 szem egész nap vagy 2 napra) és ahogy láttam nem is pisil, elég furcsán mozog az oldala, nem tudom ezt, hogy írjam le, ezt találom rá legmegfelelőbbnek ( gyorsan vagy sűrűn vesz talán levegőt!?) Fecskendőből most elkezdtem etetni, de nem hiszem, hogy így sokáig tudna élni.

Nagyon köszönöm válaszát előre is!!!

Bízom benne, hogy tud segíteni!

Válasz

Kedves Gazdi!

Azt nem tudom megmondani, mi a tengerimalac konkrét baja, nem vagyok állatorvos. Viszont abban teljesen igaza van, hogy ezeket a tüneteket sürgősen meg kell szüntetni, mert elpusztulhat az állatka. Az jó jel, hogy a mali szeretne magától enni. A fecskendős etetés elkerülhetetlen, legalább 30-50 ml-t bele kell tölteni egy nap (legalább 15 ml egy etetésre), többet is lehet, hogy ne száradjon ki, és ne álljon le az anyagcseréje, és addig kell etetni, amíg magától nem eszik, 2 hétig biztos. Amiket azonnal beadnék 24 órán belül, bármi baja van és nyugodtan kaphat is, bármi baja van: Mivel az állat nem kakil, és erőltetetten veszi a levegőt, tehát feszülhet a hasa, nem megfelelő a bélmozgás, 0,5 ml olívaolajat fecskendőből egy kortyra benyomni a szájába (csak egy alkalommal), mert lehet, hogy a kakik puffadás vagy szorulás miatt megakadtak, feszül és nyom a hasa, és emiatt is kedvetlen és nem tud bogyózni. Az olaj 6-8 óra alatt megy át, és ha sikeresen átment, néhány fényes bogyónak, jó esetben egy kis kupacnak kellene érkeznie. Mivel az olaj akadályozza más gyógyszer felszívódását, vagy 6 órával utána, vagy előtte kellene szájon át ACC-t adni, mivel a nehéz légzést okozhatja a tüdő vizesedése, vagy szívbetegség. Mindkét esetben az ACC rendszeres használata hatott malinál, élénkebb lett és kevésbé pumpált. Vagy 200-as porból 1/4 teáskanálnyit kell 1-ml vízben feloldani, és fecsiből beadni, vagy gyereknek való ACC szirupból szintén 1 ml-t fecsiből beadni, reggel és este legalább 7-10 napig, ha láthatóan használ, kevésbé pumpál, tartósan naponta 3-4 hétig.

A hatásos fogvágásnál a malit be kell bódítani, úgy reszelik meg a fogát, a hátsók nőnek túl általában, ha nem így történt, csak csipesszel csíptek le róla, javaslom, keressen fel másik állatorvost, mert a fogtúlnövés továbbra is megvan. Ha a malit naponta 4-szer etetik fecsiből, az stabilan tartja, ha csak ez a baja. Antibiotikumot, ha injekciósan kapott 2 nappal az előző után meg kell ismételni, mert 5-7 napos antibiotikum-kezelés hat. Ha valamilyen gyulladás van a szervezetében, ez segít. Ha a mali magától eszegetne, Trovet gyógytápot nemcsak fecsiből lehet adni, hanem ha csak annyira vizezik meg, hogy a golyók megduzzadnak, és megkínálja a malit, ha csak fogprobléma, vagy nehezen eszik, a puha falatkákat megpróbálja enni, és 1-1 evőkanálnyit adni a tálkájába vagy kézből reggel-este, jó jel lenne, ha megenné, a fecsi elhagyása után adnék neki Trovetet még 1 hónapig kiegészítésnek (vitaminok stb miatt).

Ezek mellett a malit mindenképp el kell még vinni állatorvoshoz, és kitalálni, mi a baja. Nem feltétlen kell extrém betegségeket keresni, hanem összeszedni a tüneteket. Plusz otthon napi súlymérés, ha a mali nem fogy naponta 20-25 grammot, hanem tartja a súlyát napokig, vagy a kiegészítő etetésre még hízik, jó esélyei vannak. Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »