Kutyák

8 hetes bolognese kölyöknek nincsenek kint a fogai.

kategória Kutyák
Kérdező Hanna_39870

Kérdés

8 hetes bolognese kölyöknek nincsenek kint a fogai. Mindent rágcsál, a tápot még összetörve, kicsit beáztatva kapja, de megeszi egészben is. Eukanuba puppyt kap. Kifognak nőni a fogai? Mi lehet a baj? Adjunk neki plusz kalciumot?

Válasz

8 hetesen már meg kellene lennie a fogainak. Voltál vele állatorvosnál? 8 hetesen a 2. oltását kellene kapnia. Oltási könyve van? Állatorvos meg tudná mondani mennyi idős.

A tejfogak többnyire 3-4 hetes korban jelennek meg, szopás közben már ekkor felsérthetik az anyakutya emlőit. Néhány élettani jelenség előzi meg a tejfog áttörését, például a fogíny puhább lesz, elvékonyodik, rajta kis dudor támad, a szövetek szétválnak, és előtör a tejfog. Először az apró, hegyes tejmetszőfogak jelennek meg. Legtöbb esetben szabálytalan sorrendben történik, bár némi egymásutániság mégiscsak megfigyelhető. A felső tejmetszők közül először a fogófog (I1), később a szegletfog (I3), majd a középfog (I2) hasad ki. Az állkapocsban a 21. napon a fogófog, a 25. napon a szegletfog hasad.
A tejmetszőfogak karcsúak, egymástól távol ülnek. A 6. héttől kezdetét veszi előbb az alsó, majd a felső tejmetszőfogak kopása, s egymástól való távolodása. A 4. hónap vége felé befejeződik a kopás , kilazulva, ferdén állnak a fogmedreikben, és a fogváltás ekkor veszi kezdetét.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »