Kutyák

Lehet berni pásztorkutyát lakásban tartani?

kategória Kutyák
Jelleg Öregedés
Kérdező Rebuska

Kérdés

Fiam számára vásárolnék berni pásztorkutyát. Sajnos tömbházlakásban élünk, de nagyon ezt a kutyát szeretnénk. Rosszat teszünk-e a kutyának, ha nem udvaron tartjuk, de rendszeresen sétáltatjuk, futtatjuk. Másik kérdésem az, hogy mennyi a berni kutyák átlagos életkora, és milyen betegségekre érzékeny ez a faj.

Válasz

Kedves Olvasónk, sajnos azt kell mondjuk, hogy a berni pásztorkutya nagyon nem tömbházba való. A berni,  a négy svájci pásztorkutya leghosszabb szőrű tagja, akkor tenyésztették ki, amikor a hegyi pásztoroknak sokoldalú munkakutyákra volt szükségük. Hosszúszőrű, a közepesnél nagyobb, erőteljes és mozgékony munkakutya erős végtagokkal. Nagyon sok mozgást igényel. Így ha be van zárva egy lakásba és csak reggel, du és este viszik le, nagyon nem fogja jól érezni magát. Nagy teret és sok mozgást igényel.

A berni pásztorkutyák átlagos élettartama 7-8 év. Összehasonlításképpen: a legtöbb, hasonló méretű más fajták átlag életkora 10-11 év. A leghosszabb életű berni pásztorkutya egy 2004-es Egyesült királyságbeli felmérés alapján 15,2 éves volt.

Általában a rák a vezető halálozási ok. A berni pásztorkutyáknál sokkal magasabb a halálozási arány rákos megbetegedéstől, mint a többi fajtánál. Egyesült Államokbeli, Kanadai és az Egyesült Királyságbeli felmérésekben a berni pásztorkutyák 27%-a rákban halt meg. Számos különböző típusú daganatok jellemzőek a berni pásztorkutyák megbetegedéseire, beleértve a rosszindulatú histiocytózist (a szájnyálkahártya és a bőr papillomája), a hízósejt daganatot (mastocyta), a lymphosarcomát, a fibrosarcomát és az osteosarcomát is.

A berni pásztorkutyáknál szintén szokatlanul magas halálozási arány a váz- és izomrendszeri problémák. Ez nem az a kutyafajta, ami jól viseli a hosszú, kitartó túrákat. Az Egyesült Királyságbeli tanulmány alapján a csípő arthritis (ízületi gyulladás) és keresztszalag szakadás jelentették a halálozás okának mintegy 6%-át. Összehasonlításképpen: fajtiszta kutyáknál általában 2%-a mozgásszervi betegségek miatti halálozás.

A berni pásztorkutyák tulajdonosai majdnem háromszor valószínűbben jelentenek váz-és izomrendszeri problémákat kutyáiknál, mint más fajták tulajdonosai. Leggyakoribb problémák lehetnek a keresztszalag szakadás, osteochondritis (porcsérülés) és ízületi gyulladások (különösen váll, könyök és csípő). Az izomrendszeri problémák a kutya életében már szokatlanul korán jelentkezhetnek. Például az Egyesült Királyságbeli és Kanadai tanulmányokban a kutyák 11%-nál már 3,4 éves korban jelentkeztek. Röviden a berni pásztorkutya tulajdonosoknak fel kell készülnie, hogy megbirkózzanak egy nagy testű kutyával, amely mozgásszervi problémákkal küzdhet már fiatal korban. Különböző lehetőségek segítségével, például mozgáskorlátozott kutyák számára kifejlesztett rámpákkal az autóba ki-be szállásra, vagy ház lépcsőjére helyezve segíthetünk, de egy kényelmes ágy is segíthet enyhíteni a kutya ízületi fájdalmán.

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »