Kutyák

Idős kutyám félős lett...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Honorka

Kérdés

Tisztelt Dr.

Olyan kérdésem lenne : a kutyusom 14 éves pumi. az utóbbi fél évben nagyon félős lett. bárki jön hozzánk, ő már ugy néz mindenkire,főleg az idegenre,vagy az ismerősre is ,mintha nagyon félne tőle,és menekül be a házába ,behuzott farokkal. sajnos ezt teszi a legközelebbi hozzá tartozóval is. a gyerekeimmel / felnőttek / pedig nagyon szeretik ,és Ő is nagyon szereti őket.Amikor megérkeznek üdvözli Őket ,de pár perc mulva félő magatartást tanusit. lehetne -e valamivel enyhiteni a félelmét? nagyon sajnáljuk szegénykémet,hogy öregségére ilyen problémája van. Talán még azt figyeltem meg, mintha a férfiaktól félne inkább . Őt soha senki nem bántotta,nagyon szó fogadó kutyus, évekig jártunk vele kiállitásra,mert nagyon élvezte.

köszönöm válaszát : Mogyorósiné

Válasz

Az idős kutyák esetében az érzékszervek (főként a látás, hallás, szaglás) teljesítő funkciója erősen romlik. Ebből eredően óvatosabbakká, félénkebbé válhatnak, viselkedésük, mozgásuk bizonytalan lesz.

Két dolgot lehet tenni:

1. Az emberi érzelem diktálta szeretetmegnyilvánulásokat egy kicsit vissza venni, csökkenteni és hagyni az idős állatot a maga megváltozott életritmusával, viselkedési megnyilvánulásaival együtt élni.

2. Bach-virágterápiával csökkenteni az idős korból eredő tüneteket.

Öreg kutya gondozása >>

Öreg kutya, nem vén kutya >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »