Kutyák

Mit lehet tenni két kan kutya közötti konfliktus elkerülése érdekében?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező tojasleves

Kérdés

Tisztelt Háziállat Doktorok! Van egy 5 hónapos keverék kanom, akinek nemsokára társa fog érkezni, egy 6 éves kan személyében. Ajánlották a béke fenntartása érdekében mindkettő eb ivartalanítását, de kérdések merültek fel bennem ezzel kapcsolatban. Önök írták, hogy, ha ivarérés előtt ivartalanítjuk az ebet, akkor az negatív hatással lehet a testi fejlődésére is. Milyen kockázatok léphetnek fel ilyenkor? Egy korán ivartalanított kutyának milyen személyisége alakul ki, milyen helyet tud elfoglalni egy rangsorban? A rangsorbeli pozíciója függhet egyáltalán az „ivarérettlenségétől”?

Egy estleges konfliktusban meg tudja magát védeni egy ilyen eb? (Tehát az agresszióra való hajlama nem csak a tesztoszterontól függ?) A 6 éves kutya ivartalanításától jobban tartok. Az ő korában el lehet még végezni egy ilyen műtétet? Rá milyen hatással van egy ilyen beavatkozás? Kiindulva abból, hogy neki már kifejlett énképe lehet magáról, hogy ő egy hím, aki magabiztos és erős. Nem veszít a „kutya társadalomban” betöltött pozíciójából? Nem szenved csorbát amiatt, hogy már nem jelölgethet ide-oda úgy, mint egy ivarérett kan? Tudomásom szerint a kutyák - ivarérett, nem ivarérett - az általuk hagyott szagnyomukkal akarva-akaratlanul a többi kutya tudomására hozza az akkori egészségi-, kedélyállapotát, a saját falkájában betöltött rangját, a frusztrációit, stb.. Amiből később más kutyák fel tudják mérni, hogy annak a szagnak a tulajdonosa milyen erőben van, mennyire magabiztos; egy esetleges találkozáskor a felségterületen milyen eséllyel szállhat szembe vele, ha konfliktus kerekedik, stb. Ez a rivalizálós területjelölgetés okafogyottá válik ivartalanítás után, vagy ugyanúgy megmarad, mint ösztönös viselkedésforma? Lehet, hogy ezek buta kérdések, és valamit nem jól tudok, de úgy érzem, hogy van személyiségük –az egyiknek még alakul, a másiknak már kész- és nagyon érdekelne, hogy pszichológiailag mi mehet végbe bennük, tudnak-e mentálisan teljes életet élni ivartalanítás után. Válaszukat előre is köszönöm! Péter

Válasz

1./ Személy szerint én nem emlékszem, hogy valahol a korai ivartalanítás és a testi fejlődés összefüggésében valamit írtam volna.

2./ Nincsennek semmilyen kockázatok.

3./ Pont az a cél, hogy az ivartalanított kutya a megváltozott hormonműködés következtében legalább a szexuális dominancia területén kevesebb konfliktus forrása lehessen! (Természetesen van külömbség, hogy mind a kettő, vagy csak az egyik kutya ivartalanított!) A kutya "személyisgére" az ivartalanítás sokkal kevésbé van hatással, mint amennyit a gazdik próbálnak belemagyarázni !

4./ Az ivarérési időszakban erősebben mutatkoznak a rangsorpozíció érdekében történő viselkedési megnyilvánulások.

5./ A kutya agresszióra való hajlama és agresszív viselkedése elsősorban nem a tesztoszteron szintjétől függ. 6./ Milyen konfliktustól ? Kitől, mitől kell megvédenie egy kutyának magát ?

7./ Az Ön többi felvetése erősen emberi szexualitás oldaláról közelíti meg a kutyát. Az emlős élőlények közül eddig csak kettőnél bizonyított, hogy a szexualis aktus nem mindig kizárólag a szaporodás célját szolgálja: - az ember - a delfin Ivartalaníttassa a fiatalabb kutyát, az idősebbet hagyja meg falkavezérnek, irányítsa ennek megfelelően a rangsort és ne ideologizálja kutyái szexualitását. Ha kéri az info@4tappancs.hu címen, akkor elküldöm Önnek az ivartalanítással kapscsolatos korábban publikált írásomat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »