Kutyák

Kiskutya éjszaka bekakil

kategória Kutyák
Kérdező Nona91

Kérdés

Van egy 8 hónapos kölyök keverék kiskutyusom a lakásban, minden reggel és délután leviszem sétáltatni, hogy elvégezze a dolgát, viszont így is éjszaka unalmában vagy bosszúként, mert nem engedem be a hálóba, mire felébredek telekakilja a konyhámat. De úgy, hogy darabokra szétszedi, talán meg is eszi, és kb negyed óra mire feltakarítom az alkotását, a szagokról nem is beszélve. Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni, hogy erről leszoktassam? Reggel 6kor már lent vagyok vele, délután 5-kor is leviszem, nincs előtte hagyva az étel, mindig pontosan ki van mérve a reggeli és a vacsora is, és mégis minden éjszaka ezt csinálja. És az az érdekes, hogy mikor hétvégén hazamegyek a szüleimhez, rohangál kertben, és ott velem aludhat az ágyba, és az egész éjszakát kibírja pisi és kakilás nélkül úgy hogy 9-kor kelek. És amint elmegyünk szüleimtől, megint kezdi minden áldott reggel. Mit lehet ezzel csinálni? Van rá megoldás? Vagy kint kéne tartani a kertben? Anyukámék szerint ezt bosszúból csinálja, mert hogy nem jöhet be a hálóba.

Üdvözlettel: R.Noémi

Válasz

A kutyák nem ismerik azt a kifejezést vagy viselkedést, hogy bosszú. Az egyik ok lehet a szeparációs félelem, ennek kezeléséről "itt" olvashatunk. A kutyák nem szeretnek odapiszkítani, ahol alszanak/élnek, így szinte biztos, hogy csak arról van szó, hogy túl sokáig kellene kibírnia a kutyának ürítési lehetőség (séta) nélkül. Ha kevés idő telik el az esti és a reggeli séta között, a kutya mégis bepiszkít, nézessük meg állatorvossal, lehet, hogy valamilyen fiziológiai probléma áll a háttérben. Ha sehogy sem sikerül megváltoztatni a dolgot, megoldás lehet a mostani tápról jobb minőségű tápra, vagy házi kosztra átállni, ilyenkor ugyanis kevesebb salakanyag képződik és kevesebbet is kell üríteni a kutyának.

Illetve ami segíthet: a megfelelő rangsor felállítása, megerősítése, egyéb szabályok felállítása, rendszerbe foglalható életritmus , és a megfelelő életmód biztosítása, azaz a kutyát jó alaposan le kell fárasztani a séták alatt, el kell vinni kirándulni, dolgozni kell vele, stb. A Tükör kutyaiskolában van külön törpe csoport, ezt nagyon javaslom, mert bár a szobatisztaságot nem lehet az iskolán "gyakorolni", de a közös munka, a helyes viszony általában magától megoldja az egyéb zavarból fakadó problémákat.
A büntetés, és a kutya orrának pisibe nyomkodása csak városi legenda, nem segíti a szobatisztaságra nevelést.


Sok sikert!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »