Kutyák

Kutyámba beleszakadt a kullancs feje, mit tegyek?

kategória Kutyák
Kérdező mostwantedboy

Kérdés

Jónapot!

A Bichon Havanessi 7 hónapos kiskutyámnak a bal első lábának a tövébe bele akart mászni egy kullancs ezt meg akartam akadályozni és beleszakadt a feje a kullancsnak a kutyus bőrébe! Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy okoz-e ez a kutyusnak bármilyen károsodást illetve allergiás reakciót?? Egyébként ez tegnap történt és tanácstalan vagyok az üggyel kapcsolatban!

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Először is egy helyesbítés. Valójában nem a kullancs feje szakadt be, hanem a szívókája. Mivel a köznyelvben azonban a “beszakadt a kullancs feje” szóhasználat terjedt el, maradjunk inkább ennél.

Szóval, mit is kell tenni ha beszakadt a kullancs feje?

Valójában azon kívül, hogy figyelni kell a helyét, nem kell vele semmi különösebbet tenni. A beszakadt szívóka ugyanis néhány nap alatt kilökődik a testből. Akár egy szálka.

Elképzelhető, hogy egy kicsit begyullad, de nem kell megijedni ettől a szótól. Végső soron a pattanás is csak egy gyulladás.

A beszakadt fej (szívóka) nem fertőz. A kullancs terjesztette fertőző baktériumok ugyanis a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Bár a kullancs nyálmirigyén is lehetnek baktériumok, ezek a legkevésbé veszélyesek. A beszakadt szívóka pedig önmagában már nem is képes nyálat termelni.

Egy szó, mint száz, ha beszakadt a kullancs feje, ne kezdjen operációba, ne rohanjon sebészhez, hogy ott órákat várjon feleslegesen. Figyelje a helyét, és meglátja 1-2 nap alatt kilökődik majd.

Olvass tovább!

Kullancs elleni védekezés kutyáknál - ezek a legnagyobb tévhitek!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »