Kutyák

Kutya aluszékony, levert

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező judit000

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

1éves spánielem eddig pörgős életvidám kutya volt pár napja viszont fáradékonnyá vált szinte az egész napot átalussza és ha fel kel megtesz pár métert és alszik tovább. A száját remegteti olyan mintha valami lenne a szájába és a nyelvével azt piszkálná, a szeme pedig sokszor csipás .Voltunk vele állatorvosnál azt mondta hogy a mirigy csomói nagyobbak az átlagnál ,de konkrét betegséget nem mondott. 1hét múlva viszont vér vizsgálatra kell vinnünk. Kérdésem ,hogy milyen betegségek jöhetnek szóba ?

Üdvözlettel: Virág

Válasz

Nem sötét a vizelete? Volt benne kullancs mostanság? Biztos nem babézia? A gyors vérvizsgálat indokolt lenne.

A kezdeti stádium általában jellegtelen babéziás fertőzésnél. Kedvencünk bágyadt, étvágytalan, nem játszik, egész nap csak fekszik. A levertség az esetek legnagyobb részében a magas láztól van, amely végig kíséri a betegséget. Sokszor jelentkezik hányás, ritkábban idegrendszeri problémák. A legjellegzetesebb, ami minden tulajdonosnak feltűnik, hogy állatuk sötét barnát vizel. Ez a szétesett vörösvérsejtek következménye, mert azok a vesén keresztül a vizelettel távoznak. A betegség előrehaladtával az eb egyre rosszabbul van, látható nyálkahártyái besárgulnak, és végül már lábra sem áll. Kezelés hiányában a kutyák nagy százaléka nem tud felépülni a kórból, és végül elpusztul.

A legtöbb betegségben egyébként a kutya levert, étvégytalan, így kár lenne találgatni. Vérvizsgálat biztosat mond, ami alapján lehet kezelni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »