Kutyák

Hogyan kezeljem a kutyám bőrbetegségét?

kategória Kutyák
Kérdező sanyi

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Olvastam cikküket a kutyák bőrbetegségeiről és abban reménykedve, hogy tud segíteni, írok Önöknek. A kutyám 11 éves, skót juhász-német juhász keverék kan. Néhány hónapja először az orrán jelentkezett egy vöröses duzzanat.

A vérvizsgálat eredménye: ANA-Titer (IF) Pozitív (1:50 Titer valamint a HGB 184,0 g/l. A többi normális érték. Ekkor az állatorvos MEDROL 16 mg-os tablettát írt fel. Napi 2x1 tablettáról indulva mentünk le napi 1/2 tablettára. De a helyzet egyre rosszabb lett és most már az egész testén elkezdett kihullani foltokban a szőr és a nyálkahártya a képen láthatóan szerintem gyulladt. Amikor elkezdődik egy új területen a folyamat akkor korpára emlékeztető, szürkés laphámsejtszerű leválás előzi meg. Azután a szőr kihullik (vagy kitépkedi) Most ismét napi másfél tabletta Medrolnál tartunk kiegészítve napi egy mokkáskanál IMMUNOVET-tel. De mint a fényképek mutatják, a dolog egyre rosszabb. Ezenkívűl más tünet nincs, a kutám korához képest jókedvű, étvágya az hatalmas lenne, ha nem lenne diétára fogva állatorvosi tanácsra. Hónapok óta csak diétás száraz tápot kap, jelenleg a PURINA DOG CHOW LIGHT száraztápot. Nagyon várom a válaszát. Köszönettel! Fazekas Sándor


Válasz

Igazából nem nagyon tudom eldönteni, hogy milyen választ is vár tőlem, tőlünk? Az elvégzett teszt egyértelműen bizonyítja, hogy a bajok oka egy ún. autoimmun folyamat, ami a szervezet saját belső anyagaival szembeni allergiát jelent. Az, aki eddigvoizsgálta, ill. aki a teszt elvégzését javasolta, gondolom kellően felvilágosította Önöket a betegség lényegéről. (Autoimmun betegségben az immunrendszer működése meghibásodik és a szervezet nem a külső antigének ellen, hanem a saját szövetei ellen kezd el antitesteket termelni.) Ennek a problémának a kezelése nem egyszerű, sőt nagyon bonyolult, és alapvetően csak a folyamatos szteroid kezelés hozhat javulást (erre a Medrol kezelés). Beszéljék meg alaposan az állatorvosukkal a további lehetőségeket, és ennek ismeretében döntsenek a kutyájuk további kezeléséről, sorsáról.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »