Kutyák

Probléma: Éjszaka, fekvő helyzetben erős köhögés tőr rá többször

kategória Kutyák
Kérdező Gabriella-1234

Kérdés

Kedves Doktor,

Öcsi, Kutya / Golden retriever /

Születési adat: 2003.03.18 13 éves

Ivar: hím, nem ivartatalanított,

38-39 kg

Probléma: Éjszaka, fekvő helyzetben erős köhögés tőr rá többször, több krákogás után 1- vagy kettő köhögés követi. Váladékot nem hány, inkább száraz a köhögés. Napközben és álló helyzetben nem jelentkeznek a tünetek. Az állapot idén áprilisban jelentkeztek először, azóta nem tudunk szabadulni tőle. Életében korábban soha nem produkált ilyet.

Azóta a köhögés miatt rendszeresen vittük orvoshoz, de a helyzet változatlanul fent áll. Ultrahang és mellkasi röntgen keringési zavart nem mutatott ki. Légúti röntgen daganatot, idegen testet nem mutat. Vérképe orvos szerint normálisnak mondható- máj funkciók kicsit eltérnek egy másik tűnet együttesre szedetett szteroidos gyógyszer miatt (Prednisolon/ Quamatel mini kísérővel), melyet mostmár nem szed. Széles spektrumú antibiotikum kúrát és Furosemid-es torok nyugtatót beszedte, vízhajtót is kapott tüdő vizesedés gyanúja miatt, melyet szintén beszedett a megfelelő kísérővel. Akkor a tünetek ritkultak, de meg nem szűntek. Utóbbi két napon a köhögés nagyon gyakorivá vált éjszaka.

Jelenleg nem szed gyógyszert. Étvágya van, napközben sokat ugat- nem úgy tűnik mint akinek fáj a torka. Már nem futkározik, nem tudom, hogy megerőltetésre köhögne-e. Orrjáratai szabadok, nem folyik az orra, rendesen kap levegőt. Ma reggel először éreztem a kutya hangulatán is hogy levert. De napközben nem produkál köhögést.

Reggel nagyon ette a füvet, de ez nem feltétlenül függ össze ezzel. Vízelet nem véres, széklet szilárd. A korábbi vizsgálatok alkalmával a csatolt leletek születtek: kórlapok, tüdőröntgen, vérkép (mellékelve) az egyik ilyen köhögést sikerült felvenni videóra: https://www.youtube.com/watch?v=dNAKHWU6DbI

Válasz

Kedves Tulajdonos!

A leírt tüneteknek számos háttéroka lehet. A felső - vagy alsó légutakat érintő fertőző (bakteriális, vírusos, gombás és parazitás bántalmak) és nem fertőző problémák szinte mind jelentkezhetnek ilyen formában, továbbá szívelégtelenség következtében kialakuló tüdőödéma, illetve légcső vagy hörgőösszenyomatás miatt is tapasztalhatunk hasonló tüneteket. Amennyiben a röntgenvizsgálatok nem mutattak ki eltérést, további diagnosztikai lépések felé kell fordulni. Sajnos folyamatosan növekszik a szívféreg-fertőzött betegek előfordulása hazánkban is.

A szívférgesség tipikus tünete lehet a fáradékonyság, köhögés. Mindenképpen javasolnám a szívféreg-szűrés elvégzését, ez szinte bármelyik állatorvosi rendelőben elérhető, gyors eredményt hozó teszt, melyhez egyszeri vérvétel szükséges.

A légcsőgyulladás, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, illetve ezek együttes előfordulásának kizárására, valamint az egyéb légúti kórképek diagnosztizálására (pl. gégebénulás, a légcső szűkülete) a légúti endoszkópiás vizsgálat szintén javasolt lehet. Ilyenkor mintavételezés is történhet a hörgőkből, alveolusokból, illetve a vizsgálatot végző állatorvos teljeskörű képet kap a felső és alsó légutak állapotáról. Gyakran előfordul, hogy röntgennel nem detektálható elváltozásokat endoszkópiás vizsgálattal sikerül diagnosztizálni. A köhögés éjszaka, illetve fekvő helyzetben jelentkezése gyakrabban fordul elő szívelégtelen betegeknél, így mindenképpen ajánlatos lenne egy szívultrahang-specialista által levezetett vizsgálat és konzultáció.

Mihamarabbi gyógyulást kívánok, Dr. Császár Júlia Judit

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »