Kutyák

Lehet, hogy a kutyánk epilepsziás?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező SAnnamari

Kérdés

Üdv.

Az én kutyusom egy kis foxi keverék. Tegnap 30 perc leforgása alatt 2 görcsrohamot kapott. Először a hátsó lábait húzta majd az egész teste befeszült. Össze gömbölyödve nyögött és a fejét is hátra feszítette neki a vállamnak és habzott a szája. Az első roham nagyjából 5 percig tartott míg rohantam vele a rendelőbe elmúlt de zavart maradt. aztán egy-két perc múlva jött a következő. Újra befeszült, össze gömbölyödött és ki merevítette a nyakát nyálzott erősen. Az állatorvosunk Dr Morvai András nem tartózkodott a rendelőjében ezért felhívtam, és kérdeztem, hogy ez lehet-e epilepsziás roham? Mire közölte, hogy ez mérgezés, mert epilepszia nincs a kutyáknál.

Mentünk tovább állatorvost kutatni. De sajnos Enyingen nincs más rajta kívül. De hála istennek rendbe jött itthon még elég óvatosan sétálgatott de aztán egy óra múlva nyoma sem volt az egésznek. egész éjszaka figyeltük hátha megismétlődik. Elég sok stressz érte mostanában, mert csatornáztak az utcán sok volt az idegen és viharok is sűrűn jöttek és Ő fél ha mennydörög.Lehet ez csak egy egyszeri idegroham volt vagy Ő most már epilepsziás?

Nyugalomban van és pihentetjük nem piszkáljuk. Ő kinti kutya de éjszakára behoztam nem akartam, hogy felhúzza magát valamin és újra rosszul legyen. Az érdekes még az egészben az, hogy nem szokott bejönni de tegnap bevonszolta magát a roham kezdetekor, hogy jelezzen nekünk, valami nem stimmel. A lábtörlőn feküdt el.

Válasz

 

Kedves gazdi,

Javasolt egy részletes laborvizsgálat, neurológiai vizsgálat és EEG, mely választ adhat a kérdésekre., nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében. A szuka kutyánál (nem írta, hogy milyen nemű) ajánlott az ivartalanítás, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.

A rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jellegűek voltak, volt-e valamilyen előzményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb.

Őket ajánljuk, szakértők a témában: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
érdemes minél hamarabb elvinni a kutyust hozzájuk
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

 

Cikkek az epilepsziáról:
Kutyaepilepszia: alapvető tudnivalók >>

Kutyák epilepsziás működészavarairól >>

Hogyan kezeljük kedvencünk epilepsziáját? >>

Alkalmi rohamok vagy valódi epilepszia - Mi a különbség? >>

Öröklött vagy szerzett epilepszia? >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »