Kutyák

Miért harapdál a kutyám?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező puffi

Kérdés

Tiszteletem Dr.Ur.

van egy 6 honapos ajandekba kapott korcs kutyam. nagyon aranyos ertelmes kutya am de egy gond van vele harapdal amerre csak er minden reszemet. nem hagy ejjel aludni mar felek lefeküdni mert nem tudom melyik pillanatban jön es tamad fajdalmas a harapdalasa. nem hallgat ram ha raszolok annal jobban csinalja aztan lenyugszik ha egy masik helre zarom ki összemarja az ajtot es ugat nem birok vele nemreg kapott fereghajtot es ezt 2 het mulva meg kell ismetelni minden reggel es este setaltatom . romaniabol szarmazik a kutyus es nemetorszagba hoztuk ha rafenyitek annal jobban tamad mar kivagyok es belefaradtam a kutya elegge nagy testalkatu a korahoz kepest . pontosan nem tudom milyen keverek . mikor setaltatom az tünt fel nekem hogy a kutya egyolldalba jar tehat nem normalis a jarasa mint mas kutyanak . nem egyenes vonalban jar -valami baja lehet ?

kerem segitsen nekem .

elöre is köszönöm .

Tisztelettel Ildiko

Válasz

Kedves Olvasónk!

A kölyökkutya harapdálása nem feltétlenül egyenértékű a felnőtt kutya tényleges harapásával. A kutyák esetében a fogváltás 4-6 hónapos kor között zajlik. Ilyenkor a fogíny viszket, fáj, amit az állat intenzív rágással igyekszik csillapítani. Ebben az időszakban biztosítsunk a kutyánknak megfelelő rágcsálnivalót, hogy ne a bútorok lássák kárát a fogváltásnak. Nyugodtan adjunk neki borjú csontot, ez még nem olyan kemény mint a marha csontja, viszont a legtöbb esetben a kiskutya lelkesebben rágcsálja, mint az erre a célra árusított műanyag rágcsálnivalókat. Ha a kiskutyánk szájába olyan dolog kerülne, amit nem szeretnénk darabokban látni (távirányító, különféle vezetékek, bútordarabok…) határozottan szóljunk rá, vegyük el tőle, és cserébe adjuk oda neki a csontot, így hamar leszoktatható a nem kívánatos aprításról.
Mi a teendő azonban olyankor, amikor a kutya láthatóan nem a fogváltás miatt harap, hanem játék közben, vagy éppen figyelemfelkeltés céljából? Nagyon fontos az időzítés. Amint a kutya a szájába veszi a kezünket és erősebben ráharap, a mutató és a középső ujjunkat összeszorítva határozottan pofozzuk meg a fangját (a pofa oldalsó része, ahonnan a bajszok nőnek), egészen odáig, míg abba nem hagyja a harapást és ekkor fejezzük be vele az adott tevékenységet, hiszen a kiskutya számára az a legnagyobb büntetés ha nem foglalkoznak vele.

További cikk a harapdálásról valló leszoktatás segítésében >>

A kutya járását meg kellene mutatni állatorvosnak, erről látatlanban nem lehet nyilatkozni.
Oltások, férghajtás miatt úgyis menniük kell.
Oltások >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »