Kutyák

Kutya jelöl a lakásban

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező szandi42

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Kb. 3 hónapja fogadtunk be egy 2 éves kan csivavát. A kutya folyamatosan jelöl a lakásban, egy nap többször is. Hiába visszük le rendszeresen, hiába szídjuk meg semmi nem használ. Azt gondoltuk, ha ivartalanítjuk jobb lesz a helyzet, azonban ez sem használt semmit. Teljesen tanácstalanok vagyunk, mert ez tarthatatlan helyzet, főleg azért is, mert az előző gazdája is ezért adott túl rajta.

A segítséget előre is köszönjük.

Válasz


Ha kutyával élünk együtt, akkor a családban mindenkinek megvan a helye a rangsorban. A kutya számára ez a rangsor az a keret, amihez képest ők definiálják a világot és magukat. A rangsorban elfoglalt helyükhöz képest viselkednek így vagy úgy, ahhoz képest reagálják le az eseményeket. Az Ön kutyája valószínűleg azért jelölget, mert nincsenek letisztázva a szerepek, és ezért folyamatosan méregetik, hogy ki van előrébb a rangsorban. Ezen a rangsoron Önök tudnak változtatni,  joguk van beleszólni a kutya kommunikációjába.

Azt viszont, hogy hogyan és mikor szóljanak rá, lehetetlen írásban átadni. Sajnos ezt csak egy Tükör kutyaiskola tanfolyamán sajátíthatnák el, ahol heteken keresztül tanulmányoznák a kutyák nyelvét, világát. Enélkül nem tudok megoldási kulcsot mondani, az állandó takarításon és fertőtlenítésen kívül. A kutyák ugyanis oda szoktak pisilni, ahova egyszer már odapisilt. Ha nem sikerül (szag)nyom nélkül eltávolítani a pisiket, akkor nehéz lesz leállítani a folyamatot.

Érdemes elolvasni még a Hogyan legyek falkavezér c. cikksorozatunkat is!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »