Kutyák

Kutyám lefogyott és eszi az ürülékét...

kategória Kutyák
Kérdező Sib

Kérdés

Üdvözlöm! Van egy német juhászom és amikor megvettem (nyáron) nagyon sovány volt. Azóta sikerült rendbe hozni, az izmai is szépen megnőttek. Viszont mostanában fogyott kicsit, pedig ugyanannyi kaját kap, mint eddig (600g energy táp). Amióta elhoztam rendszeresen eszi a saját ürülékét. Mi lehet a gond? Valami nincs rendben az emésztésével.

Válasz

A bélsárevés oka lehet, hogy a kutyusban kialakult és rögzült egy rossz szokás, de az is lehet, hogya kutyának ásványianyag-hiánya van. Ez utóbbi elsősorban a calcium és foszfor hiányos bevitelére vonatkozik. Rendszeresen adni kellene a kutyusnak magasabb calcium és foszfor tartalmú vitaminokat (Például a Pet-Champion nevű termékcsaládnak vannak ilyen készítményei). A leszoktatásnál azt javasolnám, hogy ne kézzel tessék ráütni a kutyusra, mert akkor az emberi kezet azonosítja kutya a fenyítéssel és a félelemmel.

Ez később ahhoz vezethet, hogy félni fog a simogatásra közeledő kéztől és azt automatikusan megtámadhatja az önvédelme érdekében. A fertőzéstől való félelem nyilván ilyen esetben fokozottabb. Addig amíg nem sikerül a kutyust leszoktatni erről a szokásról, azt javaslom, hogy közelítsük meg a kérdést más szempontból. Gondoskodjunk a szájhigiéniáról! Vannak olyan szájtisztító folyadékok (pl: Vet Aquadent), melyeket elsősorban a fogkőképződés ellen találtak ki, de ilyen esetekben a szájhigiénia megteremtésére is használhatunk. Ezeket a folyadékokat ivóvízbe is lehet tenni, így a kutyus önmaga is elvégezheti szája fertőtlenítését.

Természetesen a kutyával való foglalkozások után mindig alaposan kezet kell mosni!

A táplálásról bővebben, hogy ne szenvedjen ásványianyag-hiányban a kuta:
Nagytestű kutyafajták helyes táplálása >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »