Kutyák

Kutyánk patkánymérget evett, azóta lassan eszik, és rossz kedvű.

kategória Kutyák
Kérdező Paddyrider

Kérdés

Tisztelt Dr.!

A kutya egy hosszu szoru fox terrier szuka. Nagyon etvagytalan, lassan eszik es keveset, sokszor rosszkedvu, de altalanosan nem ez a jellemzo. Ha tul gyorsan eszik, feloklendezi. Volt egy balesete, hogy talalt patkany merget es megkostolta, nem tudjuk hogy mennyit evett. Amikor ez tortent egybol kapott ellenszert az allatorvostol. Attol felek, hogy a gyomraval van baja, mivel a retinaja is foltos.(nem halyogos). Mit tudnak javasolni? Elore is koszonom.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Bár a gyomorpanaszok és a foltos retina közötti kapcsolat tudományosan nem bizonyított, a tünetek alapján erősen feltételezhető a gyomor-bélcsatorna érintettsége. Jó lenne tudni a kutya korát, hogy ivartalanított-e, ha nem, akkor mikor tüzelt utoljára. Mit szokott enni? Elhízott, vagy éppen túl sovány? Mióta jelentkeznek a panaszok? Magától elmúlik, vagy kap ilyenkor valamilyen gyógyszert vagy kezelést? Periodikusan, bizonyos időnként tér vissza, vagy csak hébe-hóba. Lázas-e ilyenkor a kutya? Szokott-e hasmenése vagy csak hígabb bélsara lenni, és ez összefügg-e a rosszkedvvel?

És még számtalan kérdésem lenne a vizsgálat előtt. Feltételezésem szerint a leírt tünetek a patkányméreggel nincs összefüggésben, de például valamilyen emészthetetlen szalámivég okozhatja. De lehet hormonális vagy parazitás háttere is. Érdemes tehát a kutyát kivizsgáltatni. Számítani kell arra, hogy szükséges lesz vérvétel és bélsárvizsgálat, hasi röntgen és/vagy ultrahang. Mindenestre kezdje a megszokott állatorvosánál, mert az általa tapasztalt elváltozások jelentősen befolyásolják a vizsgálat irányát.

Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán – Állategészségház, Vértesszőlős

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »