Kutyák

Kutyapelenka használata és a szobatisztaság

kategória Kutyák
Kérdező Bellababa12

Kérdés

Tisztelt Dr.!

8 hetes törpe tacskóm van, 1,5 hete van nálunk és mivel szoba kutyust szeretnénk belőle nevelni, ezért kezdetektől volt előtte pelenka, amit használt is, mellette rendszeresen le is hordtam, ott is elvégezte mindig a dolgát, de mikor éjszaka felkelt a pelenkát használta. Örültem hogy 2-3 nap alatt ilyen ügyesen megszokta. Aztán egyik pillanatról a másikra abba hagyta a pelenka használatát, és bepisil, hiába várok és mutatom neki, elsomfordál és már pisil is máshova. Mielőtt ez a változás megtörtént volna megszidta őt, mert nem a pelenkára pisilt, de nem bántottam érte. Próbáltam macska almot, de arra rá se lép,fél tőle... Mit tehetnék?

Köszönöm válaszát

Válasz

Kutyapelenkához szoktatás:


Figyeljük a kölyökkutyánkat, amint észrevesszük, hogy a lakásba bárhová odapisilt, töröljük fel a vizeletet egy kutyapelenka nedvszívó felével. Az így előkészített kutyapelenkát helyezzük arra a helyre ahová szeretnénk ha kutyusunk odaszokna. Ha még kiskutyánk nem fedezte volna fel a pisivel átitatott kutya pelenkát, akkor néhány óra elmúltával mutassuk meg neki a pelenkát. Ha a kedvencünk azt megszagolgatja, akkor jó eséllyel oda is pisil a következő alkalommal. Ha szükséges többször mutassuk meg neki az előkészített kutyapelenkát.Kedvencünk csak akkor fog rendszeresen a pelenkára pisilni, ha talál rajta megfelelő nagyságú száraz területet (nem szeretnek belelépni a pisibe), ezért fontos a kutyapelenkát cserélnünk, ha nincs rajta elegendő száraz felület. Ha elmulasztottuk a pelenka időben való kicserélését és a kedvencünk máshol végezte el dolgát, azonnal cseréljünk ki a pelenkát és ismételjük meg az első használatbavételi teendőket. Alkalmazhatunk helyhezszoktató spray-t is a pelenka előkészítéséhez.


Természetesen a kutya nem fogja egyből megérteni, hogy mit akarunk, ezért szánjuk rá az első pár napot, legyünk a kutya nyomában és figyeljük minden mozdulatát. Ha látjuk, hogy a kiskutya nem találja a helyét, mászkál, szaglászik, vigyük le (vagy oda ahová szeretnénk, hogy pisiljen). Ha netán késő és éppen a tevékenység közben kapjuk rajta, akkor ne hagyjuk hogy befejezze, szóljunk rá és rögtön vigyük a kijelölt helyre. Ha oda pisil, vagy kakil, dícsérjük meg (akár jutalomfalattal is). Természetesen tudnunk kell, hogy a kiskutya nem képes négy óránál tovább viszatartani a vizeletét, valamint játék, alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »