Kutyák

Keverék 8 éves lány kutyusunk (kint tartott kutyus) pár napja rágja a lábait.

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező anzsi81

Kérdés

Üdvözlöm Önöket!

Keverék 8 éves lány kutyusunk (kint tartott kutyus) pár napja rágja a lábait. Kb. egy hónapja a rengheteg légycsípés miatt kezeljük (főként a fülét) Charmil-spray-vel, ez elvileg sebgyógyító is... Önök szerint mi okozhatja a a problémát? Esetleg a Chamrmil, vagy éppen a legyek, allergia?

Köszönöm a választ előre is!!!

Válasz

Kedves Gazdi,

A farok kergetése, rágása, vagy a végtagok túlzott nyalása, rágása minden esetben egy un. pótcselekvés. Kezdetben csak mint nem kívánatos viselkedés jelentkezik, de amennyiben az okok nem szűnnek meg, akkor viselkedészavarrá, stereotypiai jellegű idegrendszeri zavarrá fokozódik.

Maga a jelenség, a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD ) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Egy alapos állatorvosi vizsgálattal kideríthető, hogy az ok szervi problémára vezethető vissza, vagy sem. Amennyiben ennek eredménye negatív, akkor a tartási körülményekből, esetleges idegrendszeri, pszichikai okokból ered a viselkedést kiváltó ok.

Az állatorvosi vizsgálat és laboreredmények utáni helyszíni megfigyelés után lehet egy hatékony kezelési stratégiát (tartási körülmények megváltoztatása, étrendváltoztatás, gyógyszeres kezelés, Bach-virág terápia, stb.) megállapítani.

Vérszívó legyek >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »