Kutyák

Kutyánk furcsán dülöngélt, mintha rohama lett volna

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező meli1105

Kérdés

Tegnap nagyon megijedtem mikor a kutyám az udvarban egyik pillanatról a másikra felugrott és mászkálni kezdett, hátsó lábára rogyasztott és olyan volt mint aki bevan rugva. Furcsán viselkedett és nem birt megállni a lábán, mert remegtek a lábai. Szóltam neki és ahogy jött felém leesett a lépcsőről és állandóan eldőlt az oldalára, ájuldozott, elesett folyamatosan. Édesanyám gyorsan hozott vizet amit a fejére locsoltunk. Azután hányni póbált de nem tudott. Igazából más tünetet nem vettem észre mert azonnal sirva fakadtam ahogy láttam a kutyám szenvedését, azt hittem hogy pár pillanat és meghal. Ez az állapot kb 3 percig tartott, utána mintha nem történt volna semmi sem, ugyan olyan éber volt. Szeme nem volt véres, szája nem habzott. Kullancs nem volt benne, mérget biztosan nem evett. Mi lehetett vele? Agyvérzés, szivinfarktus?

Válasz

Az epilepsziás rohamoknak igen sokféle típusuk van, így a nyálzás, szájhabzás nem feltétlen velejárója egy rohamnak. Elofordul, hogy csak egyetlen izomcsoport, vagy egy testfél görcse jelentkezik. Konzultáljanak kezeloorvosukkal, illetve a rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jelleguek voltak, volt-e valamilyen elozményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb. Ha a rohamok "csak" évente egyszer jelentkeznek, érdemesebb oket tolerálni.

Gyakori rohamoknál már szükség van tabletta állandó szedésére, amelyet állatorvosuk írhat fel, vizsgálat után. Ezen kívül javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében.

A szuka kutyánál ajánlott az ivartalanítás, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.

Őket ajánljuk, szakértők a témában:

Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »