Kutyák

Kutyám vakarózik. Allergia?

kategória Kutyák
Kérdező moneemano

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen az előző levelemre a válaszát. A levében írta hogy főzzek a kutyusnak, mert talán az egyik legjobb lenne táp helyett. Többször is megpróbáltam a főzést de sajnos sikertelen volt. Megvettem neki a nyúl húst, elötte a borjú husit amit otthon ledaráltam, megfőztem és fött rízzsel adtam neki. Kb egy hét múlva besokalt tőle a pocija és hasmenése lett. Ezt többször kipróbáltam de mindig ez történt. Most konzervet kap fött rízzsel de ettől meg vakarózik. Akkor hogyan tovább? Olyan szívesen föznék neki, de mit kellene beleraknom, hogy ne legyen hasmenése? Illetve a stresz ami talán a legjobban aggaszt. Sajnos sokat van egyedül a kutyus akár 10 órát is. Megfigyeltem, hogy szinte minden mozgásra ami a lakáson kívül történik, morgással ugatással válaszol, illetve a séták alatt is morgolodik, puffog és más kutyusok megszaglása után oda kiabál, rátámad. Ezek lennének a stresszes hekyzetek? Minden megtennék a kutyusért, még oda is ajándékoznám más embereknek akik mindig otthon lennének és nem lenne egyedül ha ez kell a gyógyulásához. Persze megszakadna a szívem, de mivel tényleg fontos nekem a kutyus így tudnám, hogy csak jót teszek vele, gondolom én.

Nagyon várom mielöbbi válaszát, és elöre is köszönöm.

Üdvözlettel: Szabó Mónika

Válasz

Kedves Mónika!

Amit még megtehet:

Ajánlott ilyenkor egy bőrkaparék- és szőr vizsgálat, de vérvizsgálatra is szükség lehet. Ez azért fontos, mert e nélkül csak találomra lehet megpróbálni kezelni, ami nem hiszem, hogy jó lenne. Ezért a vizsgálatért még akár messzebbre is érdmes elutazni vele, ha a lakóhelyük környékén nincs bőrgyógyászattal foglalkozó állatorvos
Őt ajánljuk: www.vetlabor.hu

Az egyedüllétről:

Ha a kutya fél a magánytól (szeretett gazdi nélkülözésétől), az leggyakrabban a következő tünetekben nyilvánul meg:
- kaparás, rágás, ásás az ajtó vagy ablak közelében, azzal a szándékkal, hogy a gazdi után mehessenek;
- üvöltés, ugatás, sírás, hátha visszajön a gazdi;
- bepisilés, bekakilás (még szobatiszta kutyáknál is) a stressz következtében.

Az egyedülléttől való félelem gyakran akkor jelenik meg, amikor:
- az állandó emberi társasághoz szokott kutya először marad egyedül;
- hosszabb időszak után (pl. szabadság), amit a gazdi és a kutyafolyamatosan egymás társaságában töltött;
- a kutya szempontjából traumát okozó esemény után, mint pl. panzióban vagy menhelyen töltött idő;
- a család életében vagy szokásaiban beálló változás hatására (pl. a gyermek kollégiumba vonulása, munkarend megváltozása, költözés, új kisállat érkezése)

Honnan tudhatom, hogy a kutyám fél a magánytól?

Mivel sokféle viselkedés hozható összefüggésbe a magánytól való félelemmel, pontosan kell diagnosztizálni a magatartásformát, mielőtt kezelni kezdjük a problémát. Amennyiben a következő állítások mindegyike vagy nagy része igaz a kutyára, akkor bizony fél a magánytól:
- a probléma kizárólag, vagy elsődlegesen akkor merül fel, ha egyedül hagyjuk;
- ha a gazdi otthon tartózkodik, a kutya folyton a sarkában van;
- túlcsorduló örömmel üdvözli a gazdi hazatérését;
- a viselkedési probléma minden alkalommal - rövidebb-hosszabb időre - felmerül, ha a kutya egyedül marad
- izgatottá, lehangolttá vagy idegessé válik, ha látja a gazdi távozásának előkészületeit;
- séta alkalmával vagy a kertben nem önálló.

Mit lehet tenni, ha a kutya fél az egyedülléttől?

Kisebb viselkedési problémák esetén az alábbi technikák önmagukban is elégnek bizonyulhatnak a megoldásra. Komolyabb bajoknál a következő fejezetben tárgyalt érzékenység-csökkentő eljárásokkal együtt kell őket alkalmazni.
- Csökkentsük az elindulás, illetve hazaérkezés ingerszintjét. Például hazaérkezéskor először ne is vegyük észre a kutyát, kicsit később nyugodtan simogassuk meg. Ez biztosan nagyon nehéz lesz, de fontos megtenni!
- Hagyjunk otthon a kutyusnak egy rongydarabot, amin rajta van a gazdi szagmintája (egy hálóruhának használt póló például tökéletesen megteszi).
- Találjunk ki egy "biztonsági kódot" - egy olyan szót vagy tevékenységet, amit minden egyes távozáskor használunk, s amelyben arról biztosítjuk, hogy visszatérünk hozzá. A kutyák hamar összekapcsolnak egy-egy cselekvést az ember rövid távollétével: pl. ha a gazdi kiviszi a szemetet, a kutya tudja, hogy nemsokára visszajön, és nem idegeskedik. Ezért érdemes kitalálni valamilyen kódot a rövid idejű távollétekhez.


Ilyen kód lehet például a rádió, tévé bekapcsolása, vagy egy játék (amit nem lehet széttépni, és nincsenek veszélyes részei). A kódot először gyakorlásként használjuk. Ne feledjük, hogy ezt a kódot csak akkor használhatjuk, ha olyan hosszúságú időre megyünk el, amit a kutya még tolerálni tud. Ellenkező esetben a kód értelmét veszti. A rádió bekapcsolva hagyása, csak azért, hogy a hang a társaság érzetét keltse a kutyában, önmagában nem elég: a rádiós trükk csak akkor használható kódként, ha azt következetesen használtuk a gyakorlás alatt. Ha a kutyus az egyedüllét félelmét rágással reagálta le, akkor egy rágcsálható játék jó kódnak bizonyulhat. Vigyázzunk, milyen terméket választunk, nehogy veszélyes legyen!z egye

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »