Kutyák

Kutyám tegnap óta hasmenéssel küszködik de most már véres is

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező probs

Kérdés

Kutyám tegnap óta hasmenéssel küszködik de most már véres is, sőt, mintha friss vér csöpögne belőle. A kutya 6 éves, minden oltás rendszeresen megkapott. Holnap tudom csak állatorvoshoz vinni de attól tartok, hogy nagy baja lehet, mert elég sok vér jön belőle

Válasz

Kedves Gazdi,

sajnos ezt több ok is kiválthatja, így jó lenne állatorvosnál kivizsgáltatni (bélsárvizsgálat, röntgen).

Általánosságban a hasmenésről:

Kutyatartók gyakran tapasztalhatják, hogy kedvencüknek hasmenése van. A hasmenés, mint tünet mögött rengeteg kiváltó ok húzódhat meg, aminek a tisztázására gyakran nincs is lehetőség, mivel a tünetek gyorsan elmúlnak. A hasmenéssel járó megbetegedések gyógykezelése az említett okok miatt gyakran csak tüneti.

A hasmenés a bélmozgás fokozodásával járó tünet, aminek következtében nő a székletürítések gyakorisága és az ürített bélsár állaga változik, nő annak  víz- és gáztartalma. A hasmenés lehet a vékony-. és a vastagbél megbetegedéseinek egyaránt velejárója. A hasmenés jelentkezhet a belek működészavarinak (felszívódási, emésztési zavarok) következtében, de súlyosabb esetekben  előfordulhat,  hogy a belek fala a kóros folyamatok miatt károsodik (gyulladás, vérzés, fekély, elhalás). Időtartama alapján lehet gyorsan múló (heveny) vagy hetekig, hónapokig fennálló (idült).

Az emésztési zavarok általában nagy mennyiségű (bezabálás) vagy nem megfelelő összetételű (zsíros, fűszeres) táplálék felvételekor alakul ki. A nagy mennyiségben felvett eleséget az emésztőenzimek nem tudják átitatni, s az részben emésztetlenül kerül a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a rothasztó baktériumok hatására a béltartalom rothadásnak indul. A rothadás gázok képződésével jár, ami a bélmozgást fokozza és a bél intenzív összehúzódásai miatt a bélsárból nem tud eltávozni a víz. A túlságosan zsíros eleség felvételekor epehiány alakulhat ki, mivel az epe oszlatja szét a zsírcseppeket kisebb részekre, hogy felszívódhassanak. Az epének bélfertőtlenítő tulajdonsága is van, így hiányában a vékonybélben baktériumok szaporodnak el, ami erjedéssel és gázosodással járó emésztési zavarhoz vezet.

Ha a kórok hatására bél falában károsodás történik, akkor bélgyulladásról beszélünk. A kórokozó hatására a bélbolyhok sérülhetnek, a bél falában fekélyesedés, vérzés, vizenyő keletkezik, de kialakulhat eltérő kiterjedésű elhalás is. A bélben emésztési és felszívódási zavar jelentkezik, aminek a következménye fokozott bélmozgás és gázok nagy mennyiségű keletkezése lesz. A heves bélgörcsök miatt a vékonybelek egymásba türemkedhetnek,bélelzáródás alakulhat ki, de bélcsavarodás is  létrejöhet. A szapora bélmozgás járhat bélrenyheséggel vagy bélbénulással is. Ezen utóbbi esetek az állat életét nagymértékben veszélyeztetik és sürgősségi ellátást igényelnek.

Bélgyulladást okoznak a  vírusok (parvo, rota, korona, szopornyica), a baktériumok (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, stb) és a paraziták (orsó-, galand-, horgasfejű férgek, Giardia, Isospora).

Rotavírus is okozhatja a kiskutyák hasmenését

Hasmenést okoz, ha a bélfal nem termel tápanyagbontó enzimeket. A leggyakoribb kutyában a tejcukorbontó-enzim hiánya miatti tejcukor érzékenység. Előfordul, hogy a hasnyálmirigy emésztőenzim termelése hiányos, ami állandóan lágy széklet ürítését eredményezi farkas étvágy, gyenge kondició és rossz minőségű szőrzet mellett.

Más szervek megbetegedéseinek is lehet következménye a hasmenés, például pajzsmirigy-túlműködés,mellékvese-alulműködés, máj- és veseelégtelenség.

A tünetek változatos színű (sárga, piros, fekete), állagú (kenőcsös, vízszerű), véres, hurutos széklet ürülésében nyilvánulnak meg, társulhat hozzá hányás, gyengeség, levertség, vagy nagyfokú állapotromlás.

Gyógykezelésnél alapvető szempont a diéta! Hasmenés jelentkezése esetén egy teljes napot koplaltassunk, biztosítsunk bőséges mennyiségű ivóvizet és probiotikumot (paszták, kefír, joghurt). A koplalás után könnyen emészthető eleséget (gyógytáp, gyógykonzerv, főtt rizses-csirkehús) adjunk 3-5 napon át.

A kutya hasmenésének kezelése

Ha a diéta hatására (max. 2 nap) a hasmenés nem szűnik, hányást, vízvisszautasítást és rohamos állapotromlást észlelünk, akkor ne késlekedjünk állatorvoshoz fordulni!

Homropátiáas kezelés:  Mit tegyünk, ha rossz a kutyánk emésztése?

Hogyan gyógyítsuk meg otthon a beteg kutyánkat?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »