Kutyák

Kutyám folyton ugrál és nehezen engedi meg, hogy feltegyem a pórázt...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező bergamott

Kérdés

Hogyan taníthatom meg a kutyám a helyes viselkedésre? A könyvekben leírtak nem sikerülnek, mert folyton ugrál és nehezen engedi meg, hogy feltegyem a pórázt. Ha fel sikerül csatolnom, húz.

Válasz

A könyvek között vannak nagyon jók, közepesek és nagyon rosszak is - ráadásul az ott leírtakat néha nem könnyű az "ahány kutya, annyi féle" elmélet szerint a gyakorlatban alkalmazni. Ezt még sok esetben az teszi bonyolulttá, hogy a gazdik hajlamosak a kutyanevelési tanácsokat a saját elképzelésük szerint interpretálni.

Ennélfogva előfordul, hogy nem úgy működik a dolog, mint ahogyan azt a gazdi szeretné.

A gazdik mentségére mondom, hogy a kutyák viselkedési repertoárja (a nevelési hibákból és a helytelen tartási körülményekből eredően) sok esetben olyan összetett és sokrétű, hogy a legjobb szándékkal sem tudja őket a tapasztalatokban nem bővelkedő gazdi egy-egy könyv sablonos tanácsaival rendbe tenni.

Kutyája feltehetően túlzottan domináns Önnel szemben, uralja és terrorizálni próbálja Önt. Nem tartja alkalmasnak arra, hogy közeli és közvetlen testkontaktusba kerüljön vele - akkor, amikor Ön akarja.

A pórázhúzás valószínűleg szintén erre vezethető vissza, esetleg a helytelen tanítási próbálkozások is közrejátszhatnak.

A helyes viselkedésre való megtanítás részletezésére itt nincs lehetőség, hiszen Ön írta, hogy a könyv terjedelmű leírások sem segítettek, itt meg csak néhány mondatra van hely.

Természetesen a kutya és az Ön oktatását is el tudom válalni, ha megkeres az elérhetőségeim valamelyikén.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »